Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську виставляють козацькі старожитності


У Луганському обласному краєзнавчому музеї сьогодні відкривається виставка «Козацькі старожитності Луганщини». Виставка присвячена побуту та облаштуванню поселень запорізького та донського козацтва, які були на території сучасної Луганської області у XVII – початку XVIII століття.

На виставці представлені археологічні цінності, знайдені під час розкопок луганськими та донецькими науковцями, починаючи з 1993 року.

Серед 300 експонатів – ковані цвяхи, фрагменти віконного скла, керамічний посуд, рибальські снасті, монети початку XVIII ст., дитячі іграшки – глиняна конячка-свистулька та брязкальце.

В експозиції чимало предметів з кераміки, прикрашених орнаментами, в тому числі – древніми сакральними символами.

«Ми уявляємо козацький побут в цьому дикому полі простим, суворим, без якихось побутових умов, але насправді козацькі будинки були не тільки зручними, але й красивими. Під час розкопок знайшли близько 200 фрагментів кахлів, якими обкладалися печі. Кахлі мали рельєфний орнамент. На одному з таки фрагментів ми бачимо зображення «світового дерева». Це один із найдревніших загальнолюдських сакральних символів і поряд з ним колеса з шістьма спицями – знаки бога Перуна. Козаки були православними, але для естетики використовували язичницькі символи, навіть не підозрюючи цього», – розповіла кореспонденту Радіо Свобода завідуюча відділом етнографії Луганського обласного краєзнавчого музею Тетяна Віхрова.

Цікавими експонатами є також сім натільних хрестиків та два медальйони з Дівою Марією, знайдені на поселені запорозьких козаків біля села Вергулівка.

Загалом, на території сучасної Луганщини було 15 зимівників запорізьких та 20 поселень донських козаків. Запорожці здебільшого селилися на правому березі Сіверського Дінця, а донські козаки на лівому.
XS
SM
MD
LG