Доступність посилання

ТОП новини

Українські телеканали і вибори: від «джинси» до балансу


Київ – У середу в Києві оприлюднили результати висвітлення виборчих перегонів на провідних телеканалах України. Дослідження здійснили міжнародні експерти за підтримки міжнародного фонду «Відродження», Агентства США з міжнародного розвитку та низки соціологічних інституцій України.

Упродовж 5 тижнів виборчих перегонів команда експертів на чолі з директором Інституту масової інформації Вікторією Сюмар, керівником Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександром Сушком та спеціалістом з української проблематики Європейської ради з міжнародних відносин Ендрю Вілсоном аналізували випуски новин на провідних телеканалах України. Тобто, експерти дослідили виконання каналами виборчого законодавства, яке передбачає рівний доступ до аудиторії всіх кандидатів та баланс при подачі матеріалів.

Висновки моніторингу оприлюднив Ендрю Вілсон. «Насамперед, ми відзначили суттєвий прогрес телеканалу «Інтер» у висвітленні виборчої кампанії: на її початку показник балансу точок зору становив 17 відсотків, а у жовтні виріс до більш як 30 відсотків. Показники балансу значно покращились і на інших каналах, серед яких «5 канал» та «ICTV», – зазначив Вілсон.
Канал спотворив «виборчу картинку» своїм глядачам, використавши так звану «маніпулятивну соціологію
Ендрю Вілсон

За словами фахівця, найгірші результати продемонстрував державний – Перший національний – канал, де кількість збалансованих матеріалів не перевищувала трьох відсотків. «Тобто, канал фактично спотворив «виборчу картинку» своїм глядачам, використавши так звану «маніпулятивну соціологію», – заявив Вілсон.

На цьому ж наголосила і Вікторія Сюмар. Показники Першого національного спотворили «виборчу картинку» для багатьох виборців, адже пересічні українці найбільше довіряють саме телебаченню, зауважила вона. А у багатьох невеликих населених пунктах телевізійний ефір представлений саме державним каналом, нагадала Сюмар.
Трендом Першого національного можна вважати «джинсу», чи йдеться про політику, чи про інші аспекти життя українців
Вікторія Сюмар

«Трендом Першого національного можна вважати «джинсу», чи йдеться про політику, чи про інші аспекти життя українців. На жаль, цим же вирізняється і абсолютна більшість друкованих ЗМІ у регіонах країни», – вважає Сюмар.

Баланс – важка робота...

Старший дослідник Інституту міжнародної економіки, швед Андерс Ослунд зауважив, що подавати збалансовані матеріали – це доволі складна робота, враховуючи наявність певних політичних домовленостей та ділових інтересів власників каналів.
Більшість каналів приватної форми власності у жовтні відчутно покращила баланс у подачі інформаційних матеріалів
Андерс Ослунд

«Тим не менше, ми побачили в українському телеефірі значно більш оптимістичну ситуацію, ніж нам раніше видавалось. Наприклад, більшість каналів приватної форми власності у жовтні відчутно покращила баланс у подачі інформаційних матеріалів», – зазначив Ослунд.
Існують і попит, і пропозиція щодо чесної відкритої журналістики
Андерс Ослунд

Коментуючи на прохання Радіо Свобода результати досліджень, Олександр Сушко наголосив: «В Україні наявна плюралістична ситуація з багатьма точками зору, тобто існують і попит, і пропозиція щодо чесної відкритої журналістики. Ми сподіваємось, що за цим стоїть таке усвідомлення: існує спільний інтерес громади, суспільства до отримання всебічної, чесної, зваженої інформації про політичний процес».

Сушко також повідомив, що проведені дослідження допомогли започаткувати діалог між науковцями та власниками і менеджерами провідних телеканалів і цей діалог має тривати й надалі. Для цього експерти пропонують телевізійникам створити незалежні наглядові ради, які відстежували би баланс та плюралізм у висвітленні новин політичного і соціального життя України. Ця ідея міститься у Меморандумі «Відкриті новини заради чесних виборів», яку підписали ініціатори моніторингу та представники каналів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG