Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо Євросоюзу всенародно обраний президент?


Лондон – Колишній британський прем’єр-міністр Тоні Блер підтримав ідею всенародного обрання напряму європейського президента. Йдеться про обрання серед громадян держав ЄС. Зараз найвищих посадовців спільноти обирають не виборці, а представники кожної окремої країни в керівних структурах Євросоюзу.

Пропозиція Тоні Блера лунає співзвучно з іншими закликами до тіснішої інтеграції ЄС задля розвитку організації.

Європейський Союз уже має принаймні три ключові президентські посади: президента Європейської комісії, президента Європейської ради і президента Європейського парламенту.

Можливим недоліком в даній ситуації є те, що жоден європейський виборець за жодного з цих президентів не голосував.

Колишній британський прем’єр-міністр Тоні Блер, який залишається активним у міжнародній політиці, на нещодавніх обговореннях майбутнього Євросоюзу в Берліні підтримав ідею прямих виборів президента ЄС.

«Всеєвропейські вибори президента Комісії або президента Ради будуть безпосереднім способом залучення громадськості», – сказав пан Блер, зауваживши, що хоча депутатів Європарламенту обирають прямим голосуванням уже зараз, європейці все ж вважають законодавчий орган у Брюсселі надто віддаленим.

Непряме обрання теж має прихильників

Із Тоні Блером згодні не всі. Чинний президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу під час дискусії минулого місяця у Європарламенті з британським євроскептиком Найджелом Феражем пояснював переваги непрямих виборів на найвищі посади в ЄС.

«Саме тому, що Європейський Союз не є інтегрованою наддержавою, якої ви, схоже так побоюєтеся, президента Ради обирають не безпосередньо виборці, а, натомість, його обирають голови демократично обраних урядів Європи. Ось у цьому і полягає логіка. Мене, наприклад, підтримали не лише одностайністю демократично обраних голів урядів, але також і великою більшістю у цьому парламенті. Я вважаю, що я маю потужну демократичну легітимність. Коли я свого часу був політиком, то я обирався демократично у національний парламент своєї країни. Але тепер я мушу сказати, що зараз набагато важче бути обраним президентом Єврокомісії, ніж премєр-міністоом у більшості наших країн», – роз’яснював Жозе Мануель Баррозу.

Посадовці повинні бути більш підзвітними європейським громадянам

Але і Тоні Блер, і ті, хто дотримується відмінних думок щодо ЄС, згодні з тим, що європейські органи влади й посадовці повинні бути більш підзвітними європейським громадянам. Особливо в умовах економічних труднощів європейці повинні відчувати, що вони мають вплив на те, хто керує у Брюсселі.

Європейський Союз нещодавно отримав Нобелівську премію миру, як визнання ролі організації у перетворенні Європи на порівняно благополучний простір, де вже понад півстоліття панує мир.

Це велике досягнення, проте Євросоюз, щоб зберегти свою важливість, повинен розвиватися і зміцнюватися. Одним зі шляхів такого розвитку може бути подальша інтеграція і, можливо, обрання європейських лідерів прямим голосуванням на всеєвропейських виборах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG