Доступність посилання

ТОП новини

Переможців 9 округів ще не визначено через суди та продовження підрахунків


Через п’ять днів після завершення парламентських виборів у зв’язку з судовими позовами та продовженням підрахунку голосів не визначено переможців у дев’яти одномандатних округах.

Водночас станом на 13:00 суботи до Центральної виборчої комісії не надійшли дані 100% опрацювання протоколів в електронному вигляді з п’яти округів – №11 (Вінниця), №94 (Обухів, Київська область), №95 (Ірпінь, Київська область), №197 (Канів, Черкаська область) і №223 (Київ, Шевченківський район).

Радіо Свобода продовжує трансляцію з 223 округу, де нещодавно співробітники спецпідрозділу міліції «Беркут» оперативно розборонили активістів ВО «Свобода» та осіб атлетичної статури без жодних політичних гасел. Зараз міліціонери охороняють вхід до приміщення ОВК № 223 і тримають кордон між двома групами людей.

«Битва за Київ»

Наразі досі остаточно не прояснилася ситуація у трьох київських округах. Окружком не надав остаточного рішення за виборами у 223-му окрузі, де триває протистояння між самовисуванцем Віктором Пилипишиним і свободівцем Юрієм Левченком. Кандидат від «Свободи» заявляє про фальсифікацію голосів. Розрив між голосами мінімальний – при підрахунку 86,13% протоколів різниця в кілька десятків голосів на користь Пилипишина. Наразі біля окружкому міліція стримує протистояння прихильників цих кандидатів. Засідання ОВК, призначене на 10:00, досі не розпочалося. А Київський апеляційний адміністративний суд розглядає вимогу представника кандидата у народні депутати, самовисуванця Віктора Пилипишина, щоб Центрвиборчком провів перерахунок голосів на 11 дільницях.

У 216-му окрузі самовисуванець Олександр Супруненко, який програв кандидату від опозиції «Батьківщина» Ксенії Ляпіній, повторно оскаржує в суді результати виборів і вимагає замінити голову окружкому. Крім того, Київський апеляційний суд ще не ухвалив рішення за позовом Ляпіної у зв’язку з рішенням суду першої інстанції про перерахунок голосів на низці дільниць округу.

У 211-му окрузі представник Партії регіонів Ігор Лисов намагається в судовому порядку оскаржити перемогу в цьому окрузі кандидата від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Сергія Терьохіна, який, згідно зі 100% опрацьованих протоколів, на кілька відсотків випередив регіонала. Напередодні Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив рішення суду першої інстанції, який раніше зобов’язав окружну виборчу комісію №211 перерахувати голоси на більше ніж 40 дільницях у цьому столичному виборчому окрузі.

Протистояння в регіонах теж триває

В окрузі №132 у Первомайську (Миколаївська область) вже третій день поспіль триває протистояння прихильників двох кандидатів за активної участі спецпідрозділу «Беркут».

Після підрахунку 100% окружком №132 змінив дані, в результаті чого переможцем виявився представник Партії регіонів Віталій Травянко, вигравши у представника від опозиції Аркадія Корнацького, який перемагає за даними паралельного підрахунку опозиції. Втручання Миколаївського окружного адміністративного суду не прояснило ситуації, оскільки суд відмовився перевіряти дані протоколів і постановив, що перерахунок голосів має здійснити окружком. ОВК поки що не може розпочати перерахунок голосів і затвердити підсумковий протокол, оскільки 2 листопада голова комісії Василь Микитюк зник разом із печаткою.

Крім того, в Миколаївській області партія «Союз» оскаржує в суді результати виборів в окрузі №130 (Баштанка), де її кандидат Сергій Чорноморець набрав лише 1,89% голосів. Після опрацювання 100% протоколів із мокрими печатками з окружних виборчих комісій перемогу здобув кандидат від опозиції Ігор Бриченко, набравши 42,23% голосів.

Досі не підраховано голоси в 11-му окрузі (Вінниця), де опрацьовано 86,4% протоколів. Лідирує представник ВО «Батьківщина» Наталія Солейко – вона трохи більше ніж на 600 голосів випереджає свого суперника, самовисуванця, екс-голову Вінницької обладміністрації Олександра Домбровського.

В окрузі №197 (Канів, Черкаська область) після підрахунку 61,6% протоколів представник ВО «Батьківщина» Леонід Даценко випереджає на 1100 голосів самовисуванця, народного депутата Богдана Губського (фракція Партії регіонів).

Крім того, не завершено підрахунок голосів в округах №94 і №95 у Київській області. В окрузі №94 після підрахунку 97,8% протоколів кандидат від ВО «Батьківщина» Віктор Романюк зі значним відривом виграє у представника Партії регіонів Тетяни Засухи. Засуха раніше подала 28 скарг стосовно того, що її спостерігачів і спостерігачів від Партії регіонів не пускали на виборчі дільниці. За інформацією Романюка, Київський апеляційний адміністративний суд задовольнив ці скарги.

В окрузі №95 після підрахунку 95,5% голосів представник ВО «Батьківщина» В’ячеслав Кутовий випереджає ударівця Олександра Юракова на 3500 голосів і регіонала Петра Мельника – на 4500.

Згідно з українським законодавством про вибори, рішення окружкомів за підсумками виборів може бути оскаржене протягом двох днів після його ухвалення.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG