Доступність посилання

ТОП новини

Українці в Чехії заявляють про «тотальне фальшування» виборів-2012


Нинішня виборча кампанія стала ще одним підтвердження того, що «авторитарні режими не проводять чесних, вільних, прозорих та демократичних виборів». Про це йдеться в зверненні «з приводу тотального фальшування волевиявлення українців 28 жовтня 2012 року» українських організацій в Чеській Республіці.

«Партія регіонів з її сателітами, обираючи між можливістю втратити владу за підсумками справедливих виборів або її збереженням через організацію масового викривлення волевиявлення громадян, вибрали останнє. Ці вибори були відзначені тотальним застосуванням адміністративного ресурсу, масовим залученням центральних та місцевих органів влади до участі у виборчій кампанії на боці Партії регіонів та провладних мажоритарних кандидатів», – мовиться в зверненні, розміщеному на сайті Української Європейської перспективи.

У заяві також наголошується, що в період виборчої кампанії загострився тиск влади на незалежні засоби масової інформації. «У нинішньому складі Центральної виборчої комісії абсолютну більшість мають представники провладних партій, що зумовлює очевидну політичну заангажованість її діяльності», – мовиться в документі.

Крім того, українські організації в Чехії звертають увагу на велику кількість підкупу виборців під час виборів-2012 в Україні, а також на тиск на виборчі комісії. «Владою було прийняте рішення за допомогою фальшування та тиску на виборчі комісії «організувати» перемогу Партії регіонів на одномандатних округах. Це сталося також через недалекоглядність опозиції, яка підтримувала новий «Закон про вибори». Організована робота з викривлення волевиявлення виборців розпочались одразу після завершення голосування. Яскравим прикладом цього є фальшування волевиявлення громадян на окрузі 223», – мовиться в заяві.

У цілому зазначені факти свідчать про системне застосування владою адміністративного ресурсу, створення нерівних умов участі у виборах для опозиційних партій та проведення масових фальсифікацій, що перекреслило демократичність виборів народних депутатів України, наголошують організації. Вони також закликають міжнародну спільноту і опозицію в Україні не визнавати вибори в Україні як чесні, справедливі та демократичні.

Раніше прем’єр Микола Азаров заявив, що вибори в Україні були чесними. Водночас міжнародні спостерігачі від ОБСЄ розкритикували їх перебіг.
XS
SM
MD
LG