Доступність посилання

ТОП новини

Рада дозволила міняти Конституцію на референдумі


Законодавчий сюрприз під завісу каденції. У розпал пристрастей навколо встановлення результатів виборів, під акомпанемент звинувачень у виборчих фальсифікаціях, на порозі ймовірної політичної кризи в Україні Верховна Рада, яка допрацьовує останні дні, раптом узялася вдосконалювати пряме народовладдя.

У вівторок парламент ухвалив закон про всеукраїнський референдум. За проект авторства регіонала Дмитра Шпенова віддали голоси 265 депутатів; документ прийнятий у повторному другому читанні і в цілому

Новий закон передбачає, що на всеукраїнському референдумі можна ухвалити нову Конституцію або внесені в неї зміни. На референдум можна винести також питання зміни території України.

Ухвалений у вівторок закон раніше, понад два роки тому, уже розглядався Радою і був скритикований експертами; до документа внесли понад тисячу поправок. Провладна більшість, утім, критику проігнорувала, а закон прийняла у тій же редакції, в якій він пропонувався два роки тому.

Опозиція сприйняла новину у багнети. Новий закон про референдум допоможе Януковичу завершити узурпацію влади, – заявив бютівець Сергій Сас, слова якого цитує прес-служба «Батьківщини». На референдум можуть винести зміни до Конституції, за якими вибори президента відбуватимуться в парламенті, – спрогнозував віце-спікер Ради, бютівець Микола Томенко. Як він заявив у вівторок, опозиція добиватиметься скасування ухваленого закону про референдум та оскаржить цей закон у Конституційному суді.

Багато запитань до закону, протягнутого під шумок виборчих баталій, і у політологів. Як сказав Голосу Америки голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, новий закон про референдум у принципі потрібен, бо старий уже морально застарів. Але чому такий закон ухвалили саме зараз, швидко і без обговорення, важко сказати, – розмірковує Фесенко.

«Я не виключаю, що у партії влади є певні політтехнологічні заготовки на найближче майбутнє. Можливо, якісь рішення хочуть провести шляхом всеукраїнського референдуму, або ж використати механізм всеукраїнського референдуму для тиску на парламент. Справді, це багатьох здивувало, чому саме зараз цей закон ухвалили. Можливо, це сталося випадково, просто черга дійшла до нього. Але можливо, що справді є якийсь сценарій, про який ми зараз не здогадуємося», – припускає Фесенко.

Небезпечним назвав щойно ухвалений закон політолог Олександр Палій.
«Цей закон надзвичайно небезпечний для демократії. Адже під приводом народного волевиявлення він запроваджує механізм для цинічних фальсифікацій: аби люди знищували свою країну власними руками, і при цьому зберігалася видимість демократії», – сказав Палій Голосу Америки.

За словами політолога, закон про референдум потрібен владі як інструмент для внесення змін у Конституцію – причому в спосіб, не передбачений самою Конституцією. Парламент хочуть вивести з цього механізму, – каже експерт.
«Влада побачила, що в неї немає 300 голосів на виборах. Вона не може зібрати конституційну більшість, щоб внести необхідні їй зміни в Основний Закон. І тому вона вирішила діяти в лоб. Є дуже велика ймовірність того, що одночасно з президентськими виборами – якщо вони таки відбудуться – в нас буде проведений якийсь маніпулятивний референдум», – прогнозує Палій.

Як додає політолог, «Це чистої води маніпуляція під виглядом народовладдя. Конституцію хочуть змінити так, щоб законсервувати нинішній політичний режим, позбавити суспільство будь-якого впливу на владу. І вся опозиція, громадськість мають дуже серйозно відреагувати на цю загрозу. Огидно, що влада пішла таким шляхом, бо так узурпували владу і Гітлер, і Лукашенко», – сказав експерт.

(Передрук з "Голосу Америки")

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG