Доступність посилання

ТОП новини

Суд відмовив у задоволенні позову опозиції щодо округу, де балотувалася Засуха


Київ – 9 листопада у суді почнуть слухання двох справ за позовом Об’єднаної опозиції проти ЦВК. Перша – щодо встановлення результатів голосування на 132-му окрузі, друга – стосовно встановлення результатів голосування на 197-му окрузі. В обох цих округах, за попередніми даними, кандидати від опозиції програли із незначним відставанням. А напередодні суд відмовив у задоволенні позову «Батьківщини» про визнання протиправною та скасування постанови Окружної виборчої комісії № 94 про визнання недійсним голосування на 27 дільницях.

В одномандатному виборчому окрузі № 94 на Київщині перемогу здобула, за даними Окружної виборчої комісії, кандидат від Партії регіонів Тетяна Засуха. При цьому дана комісія визнала недійсним голосування на 27 виборчих дільницях цього округу – голосування приблизно 30 тисяч осіб. Привід – протиправне недопущення офіційних спостерігачів на голосування. «Батьківщина», кандидат якої Віктор Романюк посів друге місце в цьому окрузі після Тетяни Засухи, оскаржила ухвалу ОВК. При цьому наголошували, що голосування скасували на тих дільницях, де Романюк мав найбільший відрив у голосах від Засухи.

За ухвалою Київського окружного адмінсуду, рішення Обласної виборчої комісії було ухвалено «повноважним складом комісії з дотриманням засад вільного волевиявлення кожного члена окружної виборчої комісії».

Суд заслухав по троє свідків з обох сторін. Усі є членами ОВК № 94. Проте їхні думки поділилися. Одні говорили про законність ухвалених рішень окружкомом, інші – про порушення, зокрема, під час процедури голосування та ознайомлення із оригіналами рішень судів.

Крім того, суд відмовився задовольнити клопотання одного з лідерів опозиції Арсенія Яценюка стосовно того, що кандидат в депутати Тетяна Засуха нібито брала кредит в «Укргазбанку». Яценюк припускав, що ці гроші начебто пішли на підкуп членів комісії. Він також просив звернутися до прокуратури з проханням розслідувати цей факт.

«До мене як до представника позивача надійшла інформація, що Тетяна Засуха 1 листопада цього року отримала кредит в державному банку «Укргазбанк» у розмірі 8,3 мільйона гривень. Даний кредит був переданий в рамках великої кредитної лінії. яка була відкрита саме в початок виборчого процесу. Дані кошти, ймовірно, могли бути відправлені на підкуп членів ОВК і безпосередньо голови виборчої комісії», – стверджував опозиціонер.

Натомість сама Тетяна Засуха вимагає спростувати обвинувачення на її адресу і обіцяє судитися із Яценюком. Вона вважає такі заяви «відвертою брехнею», тиском на неї та на її сім’ю, щоб змусити її знятися з виборчих перегонів.

Тим часом «Укргазбанк» не може уточнити, чи брала Тетяна Засуха кредит у цій фінансовій установі. Про це «Українській правді» повідомив глава правління банку Сергій Мамедов. «Згідно з законодавством України, інформація, що стосується клієнтів банку, є конфіденційною», – уточнив він. За його словами, такі документи можуть бути надані лише за запитами держорганів.

Членам ОВК погрожували?

Голова 94-ї ОВК В’ячеслав Мартинюк заперечує заяви опозиції про те, що мав отримати за «роботу» в ОВК матеріальну винагороду в кілька тисяч гривень від Тетяни Засухи.

«Це неправда. Це була провокація, яка була організована спеціально для того, щоб привернути увагу до певних кандидатів. Я з державного бюджету маю отримати 1200 гривень. Є певна заангажованість з боку певних членів ОВК. По-іншому це пояснити неможливо», – сказав В’ячеслав Мартинюк.

Свідки зі сторони позивача говорили про тиск на членів комісії, зокрема, на її голову.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG