Доступність посилання

ТОП новини

Експерт: владі доведеться відпустити Юлію Тимошенко під загрозою її смерті в тюрмі


Юлія Тимошенко вже одинадцяту добу голодує на знак протесту проти виборчих фальсифікацій. Екс-прем’єрка, що перебуває в лікарні «Укрзалізниці» у Харкові, оголосила безстрокове голодування 29 жовтня, наступного ж дня після виборів, і відтоді вживає тільки воду.

7 листопада її стан різко погіршився. Про це повідомив адвокат Олександр Плахотнюк. За його словами, бранка майже не встає.

Тимошенко візуально дуже схудла і не може рухатися самостійно. Про це заявив 8 листопада у Харкові її захисник Сергій Власенко.

Те, що пацієнтка не вживає їжу, підтвердив у четвер головлікар харківської лікарні Михайло Афанасьєв. За його словами, її стан «відносно задовільний, вона себе обслуговує, ходить у душ». Лікар також визнав, що за час голодування «її активність, безумовно, знизилась».

У четвер із закликом припинити голодування до Тимошенко звернувся її чоловік Олександр. Відкритого листа він надіслав із Чехії, де знайшов політичний притулок. Олександр Тимошенко закликав світову громадськість не визнавати українські вибори як сфальсифіковані, а дружину попросив не важити своїм життям. «Твоє життя належить уже не тобі, твоє життя належить Україні», – написав він.

Однак Тимошенко припиняти голодування не збирається. «Вона не та людина, яка буде обирати власне здоров’я, а не боротьбу за Україну», – заявив у четвер Власенко, слова якого цитує сайт партії «Батьківщина».

Наразі ситуація виглядає патовою. Тимошенко, схоже, вирішила йти до кінця. Водночас і тюремники не погоджуються на вихід, запропонований німецькими лікарями – продовжити її лікування за кордоном. Коментуючи цю пропозицію, керівник харківської Державної пенітенціарної служби Андрій Лапинський заявив, що з юридичної точки зору це неможливо. Як він нагадав, закон не передбачає відправлення засуджених українських громадян на лікування за межі України.

А тим часом експерти прогнозують, що своїм голодуванням Тимошенко таки поставить українську владу перед необхідністю вибору. Януковичу доведеться або відпускати Тимошенко – або брати на себе відповідальність за її смерть у тюрмі, – вважає політолог Віктор Небоженко.

«Погіршення її стану відкриває певні додаткові перспективи для термінового переведення на лікування за кордон. У цьому мета, а не в тому, що її голодування може налякати людей, які вже переламали через коліно половину країни, захопились політичним мародерством і сфальшували вибори. І ці люди тепер засоромлятьcя, зронять скупу чоловічу сльозу і підуть їй назустріч? Та ніколи. Тимошенко це розуміє. І тому швидше за все, йдеться про інше. Вона не покине голодувати, їй буде гірше й гірше, приїде консиліум лікарів, які скажуть: або адміністрація президента бере на себе відповідальність за її смерть, або ми її вивозимо і лікуємо. І після цього владі доведеться приймати якесь рішення», – сказав Небоженко Голосу Америки.

На його думку, українській владі таки доведеться відпустити Тимошенко під загрозою її смерті в тюрмі. «Не тому, що вони злякаються чиєїсь смерті. Але для них страшна публічна смерть, публічне вбивство, похорон, де стоїть мільйон людей, відповідальність перед світом. Цього вони бояться. І Тимошенко знає, що вона робить. Так, вона дуже сильно ризикує. Але треба знати Тимошенко – вона саме така жінка», – сказав Небоженко.

Нагадаємо: Юлія Тимошенко вже вдруге оголошує голодування. 20 квітня ув’язнена екс-прем’єрка оголосила голодування на знак протесту проти побиття тюремниками. Тоді Тимошенко домоглася свого, і тритижневе голодування було закінчене 9 травня з її переведенням з тюремної камери до лікарняної палати.

(Передрук з "Голосу Америки")

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG