Доступність посилання

ТОП новини

Очільник «Бі-Бі-Сі» взяв на себе відповідальність за скандал і пішов з посади


Лондон – Британська телерадіомовна корпорація втратила генерального директора: Джорж Ентвісл подав у відставку через програму, у якій високопоставленого члена Консервативної партії запідозрили в педофілії. Фактично Ентвісл взяв на себе відповідальність за редакційні прорахунки: керівник «Бі-бі-сі» вибачився за програму, яку зробили його підлеглі, у ній були поширені недостовірні факти.

Джорж Ентвісл отримував 450 тисяч фунтів зарплати на рік не просто за те, що керував роботою Британської телерадіомовної корпорації, яка має понад 20 тисяч працівників. На ньому лежала ще й редакторська відповідальність за все, що велетенська організація робить на радіо, телебаченні і в інтернеті.

Коли в результаті репортажу в новинній телепрограмі «Ньюзнайт» один із колишніх політиків поважного віку був запідозрений у педофілії, а потім виявилося, що звинувачення не доведені, то запитання пролунали саме на адресу пана Ентвісла.

Його відповіді полягали переважно у тому, що він не знав, що саме відбувалося. Таких слів від посадовців чути не люблять. Генеральний директор опинився в ситуації, коли його авторитет зазнав надто потужного удару, щоб він міг залишатися на посаді.

Відповідальність громадського мовника

Призначає директора «Бі-Бі-Сі» (а тепер шукатиме нового) опікунська рада корпорації, голова якої, лорд Кріс Паттен, тепер каже, що це буде не єдиний результат скандалу.

Якщо ви запитуєте, чи треба ситуацію на «Бі-Бі-Сі» ґрунтовно переглядати і структурно змінювати, то я згоден, що так
Кріс Паттен
«Якщо ви запитуєте, чи треба ситуацію на «Бі-Бі-Сі» ґрунтовно переглядати і структурно змінювати, то я згоден, що так», – заявив він в інтерв’ю іншій телепрограмі тієї ж таки Британської телерадіомовної корпорації.

З кабінету прем’єр-міністра тим часом надійшли повідомлення, що уряд вважає, що «Бі-Бі-Сі» здатна самостійно розібратися зі своїми проблемами.

Це потрібно зробити так, щоб задовольнити більшість у суспільстві, оскільки саме британські громадяни фінансують «Бі-Бі-Сі», сплачуючи ліцензію, яка зараз становить 145 фунтів на рік з кожної оселі, де є телевізор. Це загалом складає понад 3,5 мільярди фунтів щорічно.

З величезними грошима пов’язана і велика відповідальність громадського мовника. Тому коли з’явилися звинувачення, що у 70-80-х роках могли відбуватися сексуальні знущання над неповнолітніми, «Бі-Бі-Сі» не могла залишатися осторонь.

Особливо тому, що частина тих звинувачень пов’язана з колишнім працівником корпорації Джимі Савілом.

Розслідування давніх звинувачень

Міністр внутрішніх справ Тереза Мей нагадує, що зараз низка організацій проводять розслідування.

Зараз важливо, щоб ми з’ясували факти
Тереза Мей
«Зараз важливо, щоб ми з’ясували факти», – наголошує пані Мей, вказуючи, що лише після того буде видно, чи порушуватимуть карні справи.

Тим часом виявилося, що деякі посадовці вже зараз змушені платити ціну за їхню недостатню увагу до скандальної теми.

Інше питання, яким переймаються зараз чимало людей у Британії, є те, щоб скандали не зашкодили ролі «Бі-Бі-Сі» як громадського мовника і не стали на перешкоді журналістським розслідуванням, навіть якщо часом журналісти і роблять помилки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG