Доступність посилання

ТОП новини

Водії-хами та інспектори-хабарники спричиняють ДТП?


Київ – Від сьогодні в Україні розпочинається Всеукраїнський тиждень безпеки дорожнього руху, який триватиме до 18 листопада. Завдяки профілактичним заходам, які планують провести у його рамках, Державтоінспекція України сподівається зменшити кількість людських жертв у ДТП. Цього року вже постраждали понад 4 тисячі осіб. Експерти кажуть, що головною причиною численних аварій є перевищення швидкості. Натомість деякі водії називають порушення правил чи не єдиним способом боротьби з некультурними автомобілістами та корисливими автоінспекторами.

За кермом автомобіля киянин Дмитро Подпружников лише 2,5 роки. Каже, що правила дорожнього руху намагається виконувати. Зокрема, пропускає пішоходів, користується пасками безпеки та дотримується дистанції з іншими автомобілями.

Однак відсутність культури в українських водіїв та корисливе ставлення інспекторів дорожнього руху до автомобілістів дедалі частіше змушують таких, як він, запроваджувати власні правила пересування, наголошує Дмитро.

«В основному, їздять на червоне світло, не пропускають пішоходів, підрізають (з чим дуже складно, адже дуже багато хамів). Водночас у даївців головною метою є не те, щоб люди дотримувались правил безпеки, а те, як би собі більше грошей у лапи взяти. Людям набагато легше заплатити їм одразу 50 гривень, ніж потім вистоювати черги, щоб заплатити 300 гривень», – зауважує він.

Не протоколами, а профілактикою

Водночас у департаменті Державтоінспекції МВС України, кажуть, що турбуються про усіх учасників дорожнього руху – як про водіїв, так і про пішоходів. І саме тому запровадили Всеукраїнський тиждень безпеки дорожнього руху, який покликаний запобігти загрозливій ситуації, коли за «легковажність, самовпевненість та байдужість водіїв платять життям ні в чому не винні люди».

Основна задача – це профілактика: використання пасків безпеки, заборона користування під час руху мобільними телефонами, контроль за виконанням правил дорожнього руху пішоходами, а також водіями під час проїзду через пішохідні переходи
Валерій Лозовий
«Ми наполягаємо, щоб наші працівники ставили за мету
нескладання протоколів. Основна задача – це профілактика: використання пасків безпеки, заборона користування під час руху мобільними телефонами, контроль за виконанням правил дорожнього руху пішоходами, а також водіями під час проїзду через пішохідні переходи», – наголошує начальник Департаменту ДАІ МВС України Валерій Лозовий.

Водії переоцінюють свої можливості – експерт

Між тим, автомобільний експерт Олексій Мочанов наголошує, що один тиждень безпеки дорожнього руху кардинально змінити ситуацію на українських автошляхах не зможе. Подібні заходи мають проводитися комплексно і систематично, переконаний автогонщик.

Водночас головну причину численних аварій він вбачає у перевищенні водіями швидкості та переоцінці ними власних можливостей.

Більшість водіїв, які купили права чи отримали їх у подарунок, існують перпендикулярно до правил дорожнього руху
Олексій Мочанов
«Якби автомобілі мали чорну скриньку, ми б зі здивуванням виявили, що половина аварій починається зі слів: «Дивіться хлопці, як я вмію!». Більшість водіїв, які купили права чи отримали їх у подарунок, існують перпендикулярно до правил дорожнього руху. Багато думає, що чим довшим є капот авто, тим ти більше можеш собі дозволяти на дорозі», – говорить він.

Тож із правилами дорожнього руху Олексій Мочанов радить знайомити українців ще зі шкільних років. Зокрема оприлюднення статистики щодо кількості людей, які сидять у в’язницях через ДТП зі смертельними чи тяжкими наслідками, він вважає одним із найдієвіших методів.

До 15 осіб в Україні гинуть у ДТП щодня

Наразі ж в Україні щодня реєструється близько 70 ДТП, у яких 14 осіб гине і до 100 отримує травми.

Під час Тижня безпеки дорожнього руху Державтоінспекція проведе профілактичні заходи під умовними назвами «Пішохід на дорозі!», «Мобільний телефон», «Ремінь безпеки». Також у рамках операції «Перевізник зима – 2012» працівники ДАІ проведуть зустрічі з трудовими колективами автопідприємств.

Такий захід проводиться у рамках оголошеного ООН десятиліття убезпечення дорожнього руху.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG