Доступність посилання

ТОП новини

Авто-бездоріжжя. Неякісні дороги впливають на кількість ДТП


Після підвищення штрафів число дорожньо-транспортних пригод на українських шляхах зменшилося, але за кількістю їхніх жертв Україна продовжує посідати п'яте місце в Європі. (За офіційними даними, торік в Україні сталося 37 тисяч ДТП. Загинули у них п’ять тисяч триста людей, поранені 45 тисяч).

Кількість аварій залежить не тільки від культури водіїв, констатують експерти. Одна з причин, яка загострює проблему, - погана інфраструктура українських доріг, тобто, відсутність розмітки, брак відбійників, кепська якість полотна, нестача підземних переходів, несправні світлофори тощо.

5 мільярдів доларів у рік

Київський водій Сергій пробив колесо своєї машини прямо в центрі української столиці. Шина прокололася у вибоїні, яку дорожні служби не залатували ще місяць. «Незадовільний стан доріг в цілому: якщо в тебе диски великого діаметру і тонка гума, то їздити Києвом просто неможливо. Загалом покриття доріг, особливо у дощ чи сніг, створює небезпечні умови. Адже повинні бути водостоки, а в нас часто на дорогах вода», - говорить Сергій.

Дорожньо-транспортні пригоди - це, передусім, тисячі загиблих і десятки тисяч поранених щороку. А також це – щорічні матеріальні витрати для держави у п'ять мільярдів доларів (приблизно шоста частина всього бюджету України). Такими є оцінки Світового банку. Як зазначив президент Всеукраїнської громадської організації «Асоціація безпеки дорожнього руху» Михайло Берлін, держава мусить вкладати більше грошей у безпеку автошляхів. «За оцінками експертів, кожен долар, який ми інвестуємо у безпеку дорожнього руху, може зберегти до 20 доларів втрачених заробітків від непрацездатності людей, що травмувалися у ДТП. Це не складна фінансова криза чи стихійне лихо, яке ми не в силах спрогнозувати. Це - дорожній рух, який проходить через населені пункти. Пішохідні переходи для дітей відсутні. Дороги побудовані так, що дозволяють збільшувати швидкість для авто, не враховуючи при цьому безпеку пішоходів та інших учасників дорожнього руху».

Гроші на ремонт доріг варто лишати у місцевих бюджетах, адже саме місцева влада має дбати про стан автошляхів, наголошує колишній міністр транспорту України Євген Червоненко. Крім того, на його думку, деякі траси в Україні мають бути платними. «На безпеку впливає прокладка між кермом і сидінням під назвою водій. Також, звичайно, впливають ями. Багато ДТП стається через низьку якість доріг, і тут незрозуміло, хто за це відповідає. Я вважаю, що не треба боятися, треба думати над платними дорогами. Наприклад, є проект, щоб з Ялти до Сімферополя можна було проїхати платним тунелем, як у всьому світі. Ми би скоротили дорогу до 40 хвилин і до 30 кілометрів. І тоді Ялта би стала п’ятизірковим курортом, бо зменшилася б відстань до аеропорту».

20 євро проти ста: українські та європейські дороги

Після того, як два роки тому в Україні штрафи за порушення правил дорожнього руху зросли у кілька разів, кількість загиблих у ДТП зменшилася у середньому на півтори тисячі людей щороку. Такими є дані ДАІ. Але, щоб закріпити цю тенденцію, даішники хочуть зробити санкції проти водіїв-порушників ще суворішими. А головний редактор журналу «Автоцентр» Сергій Матусяк зазначає: із сучасними українськими дорогами, скільки штрафи не підвищуй, але аварійність до рівня західних держав не впаде. «Перш за все, треба вивчити досвід зарубіжних країн, наприклад, Європи. Там, якщо їдеш в одній смузі руху, то дуже важко, зазвичай неможливо, порушити правила і розвернутися в невідповідному місці, щоб їхати в інший бік. (Що може спричинити лобове зіткнення). Бо на європейських дорогах зроблені спеціальні бар’єри, які заважають цьому, там стоять відбійники, через які переїхати неможливо. Тобто, звичайно, треба покращувати інфраструктуру доріг, і тоді дорожньо-транспортних пригод стане менше».

Для підтримки технічного стану автошляхів (не капремонту, а хоча б латання ям), в Україні у середньому виділяють 20 євро на один квадратний метр дорожнього полотна. А в Італії - 100 євро - на кожен метр. Цікаво, що саме в Італії з’явилися найперші в Європі автостради. Італійські інженери були піонерами не лише у проектуванні, а й в організації автошляхів з точки зору безпеки.

Зараз у цій країні зростає кількість доріг із трьома та чотирма смугами руху в обидва боки. Їхня якість є такою, що італійським водіям необов’язково знати про існування актуальних в Україні попереджувальних знаків «Нерівна дорога» або «Вибоїна». Одна із родзинок тамтешнього асфальту - спеціальне протидощове покриття. Як наслідок – аварійність в Італії – приблизно удвічі менша, ніж в Україні, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода з Риму.

На гірському півострові сотні підземних тунелів із чіткою розміткою і добрим освітленням. Більшість доріг мають спеціальне протидощове покриття з асфальту. Біля смуги основного руху завжди розташована смуга для аварійної зупинки, де на певній відстані одна від одної є телефонні будки SOS для виклику служби технічної допомоги.

Через особливість ландшафту багато доріг в Італії проходять шляхопроводами -над долинами, тому траси часто обладнані високими захисними бар’єрами. Якщо дорога пролягає біля населеного пункту обов’язково є протишумові бар’єри. А пішоходи можуть перетинати автостраду лише наземними чи підземними переходами.
Загалом італійські автостради вважаються удвічі безпечнішими, ніж міські дороги. За останні 10 років кількість смертельних випадків на автошляхах країни зменшилася майже на 60 відсотків. Але не все так досконало. Наприклад, захисні бар’єри обабіч автошляхів особливо на поворотах вважаються небезпечними для мотоциклістів у разі падіння. А водії авто нерідко скаржаться, що дорожньо-транспортні служби часто обмежують рух транспорту через ремонтні роботи.

Коштів у 4 рази менше, ніж необхідно

Автодорожні служби України роблять усе можливе для поліпшення інфраструктури доріг. У цьому запевнив Радіо Свобода перший заступник голови правління Державної акціонерної компанії «Автомобільні дороги України» Михайло Уманець. Проте треба враховувати, що на це виділяється обмаль коштів. «Працює служба дор’якості, працюють інспекторські служби та інші служби. Щоб ямка довго не стояла: якщо з’явилася, то її ліквідують в мінімальний термін. Особливо на критичних ділянках, де, наприклад, внаслідок спеки, можуть виникнути серйозні проблеми. Але ж коштів не вистачає, їх в рази 4 менше, ніж треба», - стверджує він.

Безпека на дорогах залишається нині поза увагою як чиновників, так і громадськості, переконує Михайло Берлін, президент громадської організації «Асоціація безпеки дорожнього руху». А досвід інших держав свідчить: навіть невеликі інвестиції можуть значно скоротити кількість нещасних випадків на дорогах. «Уряди Малайзії, Коста-Ріки і Південної Африки розробили пілотні проекти з дорожньої безпеки. Вони засвідчили, що просте проектування доріг дозволило зберегти тисячі життів. Наприклад , в Уганді програма посилення контролю за безпекою на дорогах знизила кількість смертей на 17 відсотків».

За даними соціологічних досліджень, 75% українців не задоволені ситуацією на дорогах. А більше третини респондентів найважливішим фактором ризику підчас керування машиною називають саме стан та якість автошляхів.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG