Доступність посилання

ТОП новини

На гривню тиснуть спекулянти? (Огляд преси)


Київ – За останні дні курс долара на міжбанківському ринку побив багаторічні рекорди. Як пишуть «Ізвєстія в Україні», подальша девальвація гривні може відбутися набагато швидше, ніж очікувалося раніше. Національний банк поки не втручається в ситуацію і зберігає інтригу – фінансисти з дня на день чекають валютних інтервенцій. Вони допоможуть не тільки знизити готівковий курс, але й точніше прогнозувати вартість долара на наступний рік.

Тим часом в уряді вважають, що об'єктивних причин для помітної зміни курсу національний валюти не існує. А тиснуть на гривню сьогодні, в основному, спекулянти. Перед виборами вони запасли величезні обсяги доларів і тепер хочуть продати їх з максимальним зиском. Щоб спекулянтам не кортіло «розгойдувати човен», у Національному банку та Міністерстві фінансів вже готується низка рішучих заходів. Про них докладніше розповідає газета «Факти».

Перебіг подальших політичних подій в Україні визначатимуть кілька чинників, переконує газета «День». По-перше, жадоба політичного самозбереження у влади, яка може викинути на цю мету мільярди державних і своїх коштів. По-друге, зміцнення політичного досвіду та досвіду опору українського суспільства. По-третє, глибока економічна криза. Видання також переконує, що опозиції потрібно почати дуже твердо відвойовувати повагу до закону. Насамперед варто домогтися персонального голосування в парламенті. Тим більше, що це дозволить послабити парламентську більшість, яку намагається сформувати Партія регіонів. Влада муситиме йти на широкі компроміси – і з суспільством, і з опозицією.

Мінімальна кількість членів депутатської групи у наступній Раді має відповідати найменшій фракції, вирішила днями парламентарії. За результатами парламентських виборів, найменшою буде Компартія – 32 обранці. Депутати-самовисуванці, які не об’єднаються в групу, не зможуть ходити на Погоджувальну раду, впливати на формування ключових комітетів та виступати у парламенті під час розгляду законопроектів за скороченою процедурою. Як нагадує «Газета по-українськи», раніше найменша депутатська група або фракція мала налічувати 14 осіб. На думку експерта видання, Партія регіонів змінила регламент, аби не допустити, щоб вони створили незалежні групи. І зараз намагається ловити самовисуванців методом «батога та пряника» і заганяти їх до регіоналів, переконує видання.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG