Доступність посилання

ТОП новини

Новий лідер Компартії Китаю Сі Цзіньпін обіцяє боротися з хабарництвом


Сі Цзіньпін
Сі Цзіньпін
Прага – Пленум Центрального комітету Компартії Китаю призначив Сі Цзіньпіна новим генеральним секретарем ЦК партії. Сі Цзіньпін змінив на цій найвищій посаді в КПК Ху Цзіньтао, який очолював партію 10 років поспіль. Очікують, що Сі Цзіньпін обійме у березні 2013 року також і посаду голови Китайської Народної Республіки. Вже перші офіційні заяви нового генсекретаря ЦК КПК демонструють його явний прагматизм і бажання боротися із хворобою хабарництва в лавах партії.

Вже стало практикою в Пекіні, що зміни в керівництві партії і держави стаються раз на 10 років. Виступаючи на прес-конференції в столиці Китаю у четвер, Сі Цзіньпін заявив, що на нових лідерів Китаю лягає «величезна відповідальність», і вони обіцяють боротися «за краще життя» для всього народу.
Ми спостерігаємо недоречний акцент на формальностях і бюрократизмі
Сі Цзіньпін

«У новій ситуації наша партія опинилася перед багатьма серйозними проблемами, коли є невідкладні справи в межах партії, які мають бути вирішені. Особливо це стосується деяких членів партії та її кадрів, зіпсутих хабарництвом, коли вони перебувають поза зоною досяжності пересічних людей. Також ми спостерігаємо недоречний акцент на формальностях і бюрократизмі. До подолання цього необхідно докласти великі зусилля. Вся партія повинна бути пильною щодо цього», – наголосив Сі Цзіньпін у четвер в Пекіні.

Сі Цзіньпіна також призначили на посаду голови Центральної військової комісії партії, тобто йому фактично підпорядковані збройні сили Китаю.

Про більшу концентрацію влади в КПК свідчить і те, що кількість членів постійного комітету політбюро ЦК КПК скорочена з 9 до 7 осіб.

Новий лідер Китаю обіцяє боротися за «краще життя» китайського народу

Сі Цзіньпін – син шанованого в Китаї комуніста-революціонера, який працював партійним секретарем у Шанхаї. Його друга дружина – Пен Ліюань – знаменита співачка. Новий глава КПК також має звання генерала армії, його єдина дочка нині студентка Гарвардського університету у США.

На прес-конференції у четвер Сі Цзіньпін визначив серед головних завдань партії подолання деяких «ідеологічних шор», продовження реформ в економіці та домагання «квітучого життя для всіх китайців».

«Наша відповідальність полягає у тому, щоб згуртуватися на чолі партії та всього китайського народу, згуртувати людей всіх національностей для продовження боротьби за звільнення нашого мислення від ідеологічних шор, продовження реформ і відкриття нових можливостей у розвитку продуктивних сил, докладання всіх зусиль для вирішення труднощів, які люди мають на роботі, в їхньому житті, та твердо рухатися шляхом процвітання для всього народу», – зазначив новий генсекретар КПК.

Очікується також, що нинішній віце-прем’єр Китаю Лі Кецян буде призначений у березні 2013 року прем’єр-міністром Китаю. Лі обіймав перед цим високі партійні посади, його називають «людиною Ху Цзіньтао», котрий іде у відставку.

Наступним у новому політбюро КПК йде Чжан Децзян, віце-прем’єр та партсекретар в Чунціні, де він замінив опального нині Бо Сілая. Чжан знає корейську, вчився в КНДР.

Новим обличчям у політбюро став Юй Чженшен, який працював на партійній роботі в Шандуні та має військову освіту.

До політбюро потрапив й ідеолог КПК, завідуючий відділом пропаганди ЦК КПК, колишній журналіст Сіньхуа – 65-річний Лю Юньшань.

До політбюро також обрані: Ван Цішань, історик та економіст вищої кваліфікації, знавець Росії, та Чжан Ґаолі, один із найбільш закритих китайських чиновників, економіст і фахівець в енергетиці, родом із провінції Фуцзянь.

Два майбутні керівники Китаю – Сі Цзіньпін та Лі Кецян – мають по 59 років. Вік інших членів політбюро КПК – вже далеко за 60 років.

Спостерігачі кажуть, що нові лідери Китаю матимуть, насамперед, проблеми з падінням економічних показників в економіці та з усе більшою прірвою між багатими і бідними в Китаї.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG