Доступність посилання

ТОП новини

Китай визначається зі своїми новими лідерами


Прага – Багатоденний з’їзд Комуністичної партії Китаю (КПК) 14 листопада завершив свою роботу. А в четвер Центральний комітет КПК призначить членів політбюро, назве імена нових керівників партії у державі, яка записала до своєї конституції ще у 1992 році визначення спадкоємця Мао, великого Ден Сяопіна, про «соціалістичну ринкову економіку» як основу розвитку сучасного і майбутнього Китаю.

Нинішній голова КПК і генеральний секретар її центрального комітету Ху Цзіньтао заявив перед понад двома тисячами делегатів, що з’їзд був важливим кроком у продовженні справи соціалізму китайського зразка.

«Ми переконані, що всі рішення і ухвалені тут плани та всі визначені з’їздом наші досягнення, котрі мають важливе нинішнє й майбутнє історичне значення, будуть відігравати важливу роль у продовженні всебічного розвитку соціалізму з китайськими особливостями. З’їзд став новим етапом партійного життя», – констатував Ху Цзіньтао.

Минулого тижня – у перші дні роботи з’їзду (починаючи з 8 листопада) – йшлося про критику. Зокрема, у програмній доповіді Ху Цзіньтао наголошувалося, що небезпека наростання корупції у партійному середовищі могла загрожувати «крахом партії і руйнування держави».

З’їзд визнав, що партії загрожує все більш поширювана корупція, однак висловив упевненість у подоланні цієї недуги силами КПК – у «лікуванні хвороби без радикального хірургічного втручання».

Лідери Китаю й надалі покладаються на «Три уявлення» великого Дена

У своєму заключному виступі на 18-му з’їзді КПК Ху Цзіньтао закликав партію до єдності і впровадження реформ.

«Всі члени партії повинні згуртуватися довкола Центрального комітету, високо тримати прапор соціалізму з китайським обличчям, наслідувати керівні принципи Ден Сяопіна, його важливі настанови у працях «Три уявлення» і «Наукові перспективи розвитку». Ми повинні розкріпачити наш розум, здійснити політику реформ і відкритості, об’єднати наші зусилля, подолати труднощі, твердо йти по шляху соціалізму з китайськими особливостями та прагнути досягнути успіхів у розбудові модерного і процвітаючого у всіх напрямках суспільства», – наголосив Ху Цзіньтао.

Праця Ден Сяопіна «Три уявлення» була використана Ху Цзіньтао на з’їзді з метою закликати членів партії до виправлення моралі до «високого рівня», що стало необхідними після низки корупційних скандалів у Пекіні.

У четвер новий Центральний комітет КПК у складі 200 членів обере політбюро і назве імена нового майбутнього керівництва партії та держави. Як очікують, Ху Цзіньтао піде з посади партійного керівника, щоб передати естафету своєму спадкоємцю, заступнику голови і новообраному генеральному секретареві ЦК КПК – Сі Цзіньпіну. Останнього і ще одного із заступників прем’єра КНР, Лі Кецяна, обрали до складу Центрального комітету партії, вони є першими спадкоємцями двох нинішніх лідерів КНР – голови Ху Ціньтао та його прем’єр-міністра Вень Цзябао.

Ім’я засновника Компартії Китаю, Мао Цзедуна, залишається вельми шанованим у партії і державі, хоча Китай наслідує більш новітню ідеологію Ден Сяопіна, котрий започаткував реформи в державі у 1992 році. Нові лідери Китаю, другої світової потуги після США, отримають у спадок уповільнення економічного зростання, наростання соціального невдоволення та напружені відносини зі своїми сусідами.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG