Доступність посилання

ТОП новини

Киянам пропонують «коктейль нового британського кіно»


Київ – У Києві розпочався 12-й фестиваль «Нове британське кіно». У цьогорічній програмі – 8 фільмів. Це соціальні драми, комедії і документальна містика. Серед найбільших цікавинок відреставрований фільм Альфреда Хічкока «Квартирант» та дебют режисера Руфуса Норріса і його картини «Зламані».

Цього року перед організаторами британського кінофестивалю була складне завдання – обирали з 20 фільмів. Хотіли, щоб було і цікаво, і весело, і викликало щирі емоції, каже директор компанії «Артхаус Трафік» Денис Іванов. Орієнтувалися на українського глядача, але намагалися зберегти й суто британські родзинки, зокрема й специфічний гумор.

З одного боку фільм повинен мати певну художню цінність і бути чимось важливим для глядача, і з іншого – фільм має бути зрозумілим в Україні
Денис Іванов
«З одного боку, фільм повинен мати певну художню цінність і бути чимось важливим для глядача, і з іншого – фільм має бути зрозумілим в Україні. І програма, представлена цього року, є традиційним якісним коктейлем британського кіно», – каже Денис Іванов.

Водночас співорганізатор фестивалю – Британська Рада в Україні – обіцяє глядачам свіжий і сучасний погляд на класичні британські історії.

Я дуже радий, що будуть представлені такі потужні фільми. Крім того,мені здається, цьогорічна добірка демонструє те, наскільки Британія вміло поєднує історію з сучасним
Мартін Даул
«Це 20-та річниця Британської Ради в Україні, і я дуже радий, що будуть представлені такі потужні фільми. Крім того,мені здається, цьогорічна добірка демонструє те, наскільки Британія вміло поєднує історію з сучасним. Ті з вас, хто буде дивитись «Буремний перевал» – традиційну вікторіанську історію, – побачать дуже сучасний погляд на цей твір, який би точно не зрозуміли глядачі вікторіанської доби», – говорить директор Британської Ради в Україні Мартін Даул.

Добірка відображає процеси в сучасному британському кінематографі – критик

Незвичайне поєднання фільмів відзначив і досвідчений кінокритик Алік Шпилюк. Однак вибір, каже він, все одно хороший, і кожен фільм вартий перегляду. «Це, дійсно, поєднання дуже різних за природою і за смаком явищ мистецтва. Як на мене, це дуже показовий зріз того, що відбувається в сучасній британській кінематографії», – зазначає експерт.

Як український глядач я б пішов, в першу чергу, на фільм «Зламані» Руфуса Норріса
Алік Шпилюк
Починати ж Алік Шпилюк радить з фільму «Зламані», який здобув гран-прі третього Одеського міжнародного кінофестивалю. «Як український глядач я б пішов, в першу чергу, на фільм «Зламані» Руфуса Норріса, який має всі шанси отримати приз Європейської кіноакадемії за найкращий дебют. Фільм, який у кожної людини, яка його подивитися, викличе найщиріші почуття. Думаю, що це взірець не тільки для британського кінематографа, а й для світового», – наголошує Алік Шпилюк.

А ті, кого програма фестивалю дійсно зачепить, можуть поділитись враженнями у вигляді кіноогляду обсягом до 200 слів – такий конкурс оголосили організатори. Переможцям обіцяють призи, деякі з них – із британським акцентом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG