Доступність посилання

ТОП новини

Конгрес США розглядає «закон Магнітського»


У Конгресі Сполучених Штатів почали розглядати законопроект про список Сергія Магнітського, названий ім’ям російського юриста. 16 листопада, рівно три роки тому, він помер у слідчому ізоляторі в Москві. Російським чиновникам і силовикам, причетним до його смерті, можуть заборонити в’їзд до США, а їхні рахунки – заморозити. Офіційна Москва обіцяє суворі кроки у відповідь.

Прихильники Сергія Магнітського зробили останню спробу переконати американських законодавців запровадити санкцій проти осіб, причетних до його смерті. На слухання до правозахисної комісії Конгресу США прийшов, зокрема, колишній працедавець російського юриста, виконавчий директор американського інвестиційного фонду Hermitage Capital Вільям Браудер.
Дотепер вони жили у світі, де можуть порушувати права людини без наслідків. Тепер вони налякані
Вільям Браудер

«Єдина група в світі, яка боїться законопроекту – це російська влада. Дотепер вони жили у світі, де можуть порушувати права людини без наслідків, – заявив Браудер. – Оскільки вони контролюють свою судову систему, то знають, що можуть застосовувати тортури і вбивати так, що з ними нічого не станеться. Все це тепер змінилося, і вони налякані».

Сергія Магнітського підозрювали в ухилянні від сплати податків, однак правозахисники вважають, що його справу сфабрикували правоохоронці, яких він звинуватив у масштабному розкраданні бюджетних коштів. Майже рік Магнітський провів за ґратами, не дочекавшись вироку суду. 37-річний юрист помер у лікарні московського слідчого ізолятора, так і не отримавши, як підозрюють, своєчасної медичної допомоги.

Росія назвала законопроект про «список Магнітського» «недружнім» і «провокаційним» і заявила, що він неминуче матиме негативні наслідки для російсько-американських відносин. А конкретна реакція, як попередили у Москві, буде залежати від остаточної версії документа.

Права людини йдуть в пакеті з торгівлею

Американські законодавці збираються голосувати за «закон Магнітського» разом зі скасуванням поправки Джексона-Веніка, яка обмежує торгівлю ще з радянських часів.

Після ймовірного затвердження у п’ятницю в Палаті представників документ має розглянути Сенат США.

«Для нас буде доречно, коли ми говоримо про розширення економічних можливостей, також оцінити становище з правами людини в країні. Ми це зробили з поправкою Джексона-Веніка і так само маємо зробити з законом Магнітського. Ми тут в основному модернізуємо правозахисний інструмент», – наголосив з цього приводу сенатор-демократ Бенджамін Кардін.

Білий дім раніше заявляв, що законопроект у справі Магнітського зайвий, а потім радив його відокремити від голосування про торгівлю. Офіційний Вашингтон пояснює, що вже запровадив обмеження стосовно російських чиновників, причетних до смерті Сергія Магнітського. Кого саме це стосується – невідомо.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG