Доступність посилання

ТОП новини

На які крісла в парламенті претендує опозиція? (Огляд преси)


Київ – Новий парламент приступить до роботи не пізніше ніж 14 грудня. А менше ніж за місяць депутатам доведеться визначитися з кандидатом на посаду спікера і керівників парламентських комітетів. Якщо від Партії регіонів на посаду голови Верховної Ради претендують відразу кілька осіб, то опозиція, як стверджують «Ізвєстія в Україні», на крісло голови парламенту не претендує. Зате опозиціонери хочуть отримати бюджетний і комітети з питань приватизації, культури і духовності, свободи слова та інформації, боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Їхні опоненти з цим кардинально не згодні. Про те, чи можливі компроміси, видання розмірковує в статті «Зміна варти».

За останні сім років частка українських виробників на внутрішньому ринку впала до 56%, стверджує газета «День». Видання наголошує, що певні переваги, які досі допомагали вітчизняним підприємствам у конкуренції на світових ринках, нині або зведені нанівець, або втратили свою значущість і стали загрозою для суспільного розвитку країни. Йдеться як про падіння попиту на продукцію металургійної та хімічної галузі, так і про відносно дешеву в попередні роки ресурсну базу, наприклад, газ, про низьку вартість робочої сили. Звідси втрата українською промисловістю своїх позицій не тільки на зовнішньому, а й на внутрішньому ринках. Видання пише, що стабільність, яка упродовж тривалого часу вважалася найголовнішим досягненням влади, поступово перетворюється на примару і в будь-який момент може зникнути.

Незважаючи на нинішнє уповільнення економічного зростання і важкодоступність фінансування, найбільшою проблемою українського ділового середовища є майже всі точки дотику бізнесу з державою. Як переконує «Інвестгазета», через відсутність системної адміністративної реформи державні інститути сьогодні – найслабше місце України. Найбільше підприємці нарікають на податкову політику держави, нестабільність і корупцію.

Після виборів українська влада потрапила у досить неприємну ситуацію. З одного боку, без зовнішнього фінансування країна навряд чи викрутиться. З іншого – щоб отримати кошти від Міжнародного валютного фонду, треба здійснити непопулярний крок – підвищити «комуналку». З прогнозами дій влади читачів знайомлять «Вечірні вісті» у статті «Три горішки від МВФ».

Незабаром власникам квартир площею більше ніж 120 квадратних метрів доведеться платити податок, який, як інформує газета «Факти», буде введений з 1 січня 2013 року. Яка саме нерухомість обкладатиметься податком і які пільги передбачені при його сплаті йдеться в рубриці «Болюче питання».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG