Доступність посилання

ТОП новини

У Єгипті тривали протести проти розширення прав президента


У Єгипті в суботу відбувалися все нові протести проти рішення президента Мохаммеда Мурсі надати самому собі значно розширені права і повноваження і заборонити судам розглядати оскарження його дій.

Зокрема, у столиці Каїрі кількасот демонстрантів зібралися ввечері під будовою Верховного суду. Правоохоронці, за повідомленнями, вдалися до подразливого газу, щоб розігнати їх.

Демонстранти прийшли до Верховного суду на підтримку останніх дій єгипетських суддів, які виступили проти рішення президента.

Клуб суддів Єгипту, який об’єднує представників правосуддя з усієї країни, закликав у суботу зупинити роботу всіх судів і органів прокуратури на протест проти рішення Мурсі. У цьому заклику дії президента названі «диким нападом на єгипетське правосуддя». Автори документа закликали голову держави скасувати своє рішення.

Також у суботу найвищий орган єгипетського судівництва, Вища рада юстиції, назвав крок Мурсі «безпрецедентним нападом на незалежність судової гілки влади».

А Клуб суддів Александрії оголосив страйк у провінціях Александрія і Бехейра, заявивши, що рішення президента порушує принцип поділу гілок влади.

Натомість державне телебачення повідомило, що інше об’єднання, «Судді за Єгипет», підтримало крок Мурсі.

І супротивники цього кроку президента, і його прихильники також заявили, що скликають масові мітинги на підтримку тієї чи іншої позиції на вівторок.

Із критикою рішення Мурсі вже виступали і у світі, зокрема, у США, в ЄС чи в ООН.

У четвер Мохаммед Мурсі проголосив зміни до тимчасової конституції країни, якими надав сам собі вельми широкі повноваження. За ними, зокрема, укази, розпорядження і закони, видані президентом за весь час його перебування на посаді, починаючи з інавгурації наприкінці червня й до майбутнього схвалення нової конституції і обрання нового парламенту, є остаточними і не можуть бути оскаржені. (Президент Єгипту нині є також одноосібним законодавчим органом у час, коли нижня палата парламенту країни розпущена за рішенням Вищого конституційного суду.)

Крім того, всі судові органи, включно з найвищими судами країни, позбавлені права розпускати верхню палату парламенту, в якій переважають союзники Мурсі, і конституційні збори, які нині працюють над створенням нової постійної конституції Єгипту і членів яких відібрав сам президент.

Іще одним кроком Мурсі влаштував звільнення генерального прокурора і самочинно призначив нового, якого привели до присяги вже через лічені хвилини після зачитування заяви президента.

Ці й інші зміни він мотивував необхідністю «захисту революції», як у Єгипті називають скинення влади колишнього президента Хосні Мубарака.

Критики його дій і прихильники реформ звинувачують Мурсі в захопленні собі диктаторських повноважень і зраді ідеалів минулорічної єгипетської революції.
XS
SM
MD
LG