Доступність посилання

ТОП новини

Український конгрес Росії – один крок до реєстрації


Москва – У Москві створена загальноросійська громадська організація «Український конгрес Росії». Серед завдань УКР – сприяти збереженню і розвитку історичної, культурної та духовної спадщини українського народу, зберігати, вивчати та популяризувати рідну мову серед українців Росії. Конгрес також має намір взаємодіяти з органами російської влади, щоб задовольнити національно-культурні потреби громадян українського походження. Чи вдасться новій організації уникнути долі своїх попередників – українських об’єднань, оголошених Міністерством юстиції Росії поза законом?
Любов Дяченко
Любов Дяченко

Установчий з’їзд українського конгресу Росії затвердив статус організації, а також обрав керівні органи «Українського конгресу Росії». Головою конгресу більшістю голосів обрали Любов Дяченко. В інтерв’ю Радіо Свобода вона розповіла про цілі та завдання новоствореної організації і про те, на які кошти вона планує здійснювати свою діяльність.

Організація створена, щоб можна було далі розвивати нашу культуру, наші традиції, підтримувати українську мову
Любов Дяченко
«Конгрес українців Росії» – організація, створена для того, щоб можна було далі розвивати нашу культуру, наші традиції, підтримувати українську мову, допомагати українцям, які живуть на теренах Росії. Тому завдання наше таке не тільки розвивати культуру, але й розвивати зв’язки України з Росією, розвивати зв’язки наших громадських організацій із бізнесовими структурами. Щоб це давало можливість організації розвиватися як фінансово, так і в культурному напрямку», – зазначає Любов Дяченко.

«Українському конгресові Росії» ще належить пройти реєстрацію. За словами Любові Дяченко, всі необхідні для цього документи вже зібрані. Окрім того, для реєстрації необхідно мати щонайменше 43 регіональні осередки. А на сьогодні регіональні організації існують вже в 44 суб’єктах Російської Федерації, відтак з цим питанням проблеми немає.

Без минулих помилок

«Український конгрес Росії» намагається зробити висновки з помилок недавнього минулого, коли 18 травня 2012 року Верховний суд Росії задовольнив позов Міністерства юстиції Росії з проханням ліквідувати Об’єднання українців Росії. Співголова цієї організації Валерій Семененко вважає, що ліквідація об’єднання була наслідком політичних поглядів його керівництва.
Наскоки були продиктовані позицією, яку займало Об’єднання українців Росії в деяких питаннях, наприклад, відзначення Голодомору
Валерій Семененко

«Власне наскоки були продиктовані позицією, яку займало Об’єднання українців Росії в деяких питаннях, наприклад, відзначення Голодомору. Це не сподобалося російській владі. І руками Мін'юсту вона ліквідувала дві федеральні організації – автономію федеральну і Об’єднання українців Росії. Але українські організації лишились у всіх регіонах – від Калінінграда до Камчатки. Вони показали себе життєздатними, зібралися і заснували нову організацію», – наголошує Валерій Семененко.

Рішення про створення «Українського конгресу Росії» представники української діаспори ухвалили ще 26 травня 2012 року в Москві.

Тепер, після установчого з’їзду, залишився завершальний етап – реєстрація. Керівники нової організації сподіваються, що УКР омине доля його попередників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG