Доступність посилання

ТОП новини

Молочні ріки й тракторна блокада під вікнами євроустанов


Брюссель – Під вікнами євроустанов у вівторок триватиме акція протесту фермерів, що розпочалася напередодні рухом колони із близько тисячі тракторів вулицями Брюсселя, поливанням молоком фасаду Європарламенту, сутичками з поліцією і, нарешті, масовими гуляннями на площі Люксембургу. Аграрії ЄС давно розгнівані низькими цінами на молоко та невпинним зростанням вартості пального, енергії та кормів. Прибутків від тваринництва ледь вистачає на покриття витрат, нарікають вони, вимагаючи збалансованої цінової та аграрної політики на рівні всієї співдружності європейських держав.

Декілька сотень європейських фермерів провели ніч поблизу Європарламенту та Єврокомісії, де вчора відбувся початок акцій протесту проти, як вони вважають, несправедливих цін на молоко. Ще півтисячі їхніх колег переночували у сусідніх готелях.

Напередодні аграрії, прибувши на своїх тракторах до Брюсселя з Бельгії, Люксембургу, Німеччини, Польщі, Франції, Австрії та інших держав співдружності, висловили своє невдоволення своєрідним способом. Спочатку повністю заблокували міський рух навколо євроустанов, потім, як декілька років тому, зливали молоко в каналізацію. Врешті-решт відбулося символічне спалення солом’яного опудала єврокомісара з питань сільського господарства. Кульмінацією заходів стало поливання одного із фасадів Європейського парламенту потужним струменем молока, що зрештою, призвело до втручання правоохоронців зі сльозогінним газом.

Ринок молока треба регулювати – євродепутат

Віце-президент парламенту Євросоюзу Ізабель Дюран приєдналася до протестувальників та каже, що розуміє гнів аграріїв, і що спільна політика Європейського Союзу щодо сільського господарства вимагає термінових змін.

Ми скасували всі квоти на молоко, які дозволяли регулювати ринок. З того часу склади переповнені, а фермери наразі не можуть оплатити своїх рахунків
Ізабель Дюран
«Ми скасували всі квоти на молоко, які дозволяли регулювати ринок. З того часу склади переповнені, а фермери наразі не можуть оплатити своїх рахунків, – каже євродепутат. – Ринок слід регулювати: коли з’являється надлишок – ми скорочуємо постачання, коли є попит – збільшуємо. Це зробить ціни відповідними і для виробників, і для споживачів. До того ж, це підтримає аграріїв по сусідству. Хіба нам треба молока, що завозиться за 5 тисяч кілометрів, коли поруч є своє? Це – обурливо».

Ізабель Дюран виступає на підтримку однієї з пропозицій фермерів – створити Європейське молочне агентство, яке регулювало б цей сектор ринку. Її колега, віце-президент парламентської комісії з сільського господарства Жозе Бове додає, що має враження, ніби єдина європейська аграрна політика створена для викорінення фермерства.

Голос фермерів почули. На черзі споживачі?

Гнівний голос фермерів, очевидно, почули: проблеми, порушені під час акції протесту, одразу були внесені до порядку денного нинішнього засідання комісії з питань сільського господарства Європарламенту.

Тим часом у європейській спільноті панує економічна криза, купівельна спроможність громадян падає, тож споживачі сприймають акції фермерів насторожено, адже у разі їхньої перемоги подальшого подорожчання молочних продуктів не оминути.

З іншого боку, виробники молока заявляють, що опинилися у заручниках ситуації: тим часом як ціни на енергоносії, техніку та корми для худоби невпинно зростають, закупівельна вартість молока залишається на одному рівні.

Тисячі фермерських господарств за останні часи збанкрутували, а молоді фермери неохоче переймають у старших естафету в неприбутковому бізнесі, констатують у Європейському бюро молочної ради, що є організатором нинішньої акції протесту, яка проходить під гаслом «1000 тракторів у Брюсселі» і яка триватиме й у вівторок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG