Доступність посилання

ТОП новини

Перед Європарламентом фермери створили молочне озеро


Брюссель – Європейські тваринники знову протестують на вулицях Брюсселя. Головне невдоволення фермерів – невпинне дешевшання молока, тоді як вартість кормів, пального, електроенергії та інші витрати й далі стрімко зростають. Збитки призводять до закриття ферм, що існували століттями, відсутності інтересу молоді до цього виду бізнесу. У вівторок на своїх тракторах та іншій сільськогосподарській техніці фермери перекрили рух у так званому «європейському кварталі» Брюсселя, де містяться Єврокомісія, Рада Євросоюзу та Європарламент, перед яким розгнівані фермери вилили на дорогу тонни молока, утворивши справжнє молочне озеро.

Тваринницькі господарства об’єднаної Європи постали перед новою кризою: падіння цін на молоко знову серед фермерів викликало гнів. У Брюсселі представники цього бізнесу забили на сполох.

«Закупівельні ціни впали із 30 до 24 євроцентів за літр, тобто до критичного рівня 2009 року, а це означає, що ми терпимо збитки», – кажуть учасники акції протесту, що відбулася поблизу євроустанов. Три роки тому гнів фермерів призвів до масових акцій, коли на знак протесту молоко десятками тонн виливали на вулиці та поля. Нинішня акція знову нагадала про ті критичні епізоди: на площі Люксембурга перед спорудою Європарламенту утворилося молочне озеро.

Бенуа ван Лоой, фермер із околиць міста Шарлеруа, навіть привіз до Брюсселя на акцію протесту одну зі своїх корів, скаржачись, що давно працює задарма.

«Це стає нестерпно, адже ми працюємо безкоштовно, – пояснює він. – Корови з’їдають мій гаманець. Вони споживають більше, ніж приносять прибутку. Моя дружина і я констатуємо, що працюємо задарма, адже заробітків не отримуємо вже тривалий час».

Фермерські господарства на порозі зникнення

З огляду на кризу, Європейський молочний союз попередив про загрозу зникнення у державах-членах фермерських господарств. Щоб цього не сталося, керівництво ЄС повинно встановити «справедливі ціни» на молоко. На їхню думку, рентабельним цей вид фермерського бізнесу може зробити тільки закупівельна ціна на рівні не менше 33 євроцентів. Цінове регулювання на рівні Євросоюзу повинно здійснюватися не з огляду на валові обсяги виробництва, а відштовхуючись від кінцевої ціни для споживача молочної продукції, кажуть ініціатори акції.

Від єврочиновників поки що марно вимагають створити механізм блокування частини виробництва молока на період, коли ціни стають надто низькими. Адже інша причина кризи – надмірна продукція молока на європейському ринку, пояснює фермер Рішар Блонд, який приїхав на своєму тракторі із півночі Франції.

«У Європі та світі виробляється понад міру молока. Замість того, щоб зменшити квоти, Євросоюз додає ще один процент, тобто, до існуючого молока додають ще, а це призвело до кризи», – каже фермер, додаючи, що ситуацію можна врятувати, заморозивши близько трьох відсотків виробництва молока на європейському ринку.

Однак, у євроустановах взагалі більше не хочуть чути про молочні квоти, до 2015 року їх мають остаточно відмінити.

Нарешті, європейські виробники молока також скаржаться, що через фіксовані ціни не мають можливості торгуватися з тими, хто постачає їхню продукцію до супермаркетів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG