Доступність посилання

ТОП новини

«Важливо, щоб Україна не стала російською провінцією» – німецький парламентар


Варшава – Як країнам Євросоюзу ставитися до перебігу та результатів парламентських виборів в Україні? Яких політичних сценаріїв з боку ЄС варто очікувати українцям? На ці та інші запитання шукали відповіді учасники польсько-німецько-української конференції, яка у четвер розпочалася у Варшаві. У роботі цього форуму взяли участь політики та політологи з трьох країн. Спеціальним гостем конференції була Євгенія Тимошенко, дочка українського екс-прем’єра Юлії Тимошенко.

Конференцію «Україна після парламентських виборів 2012 року» організували неурядові організації, зокрема, Фонд Конрада Аденауера та Польсько-американсько-українська ініціатива з питань співпраці. Серед запрошених – політики, які спостерігали за перебігом виборів до Верховної Ради України.

Польські та німецькі учасники конференції констатували, що ці вибори відбулися з порушеннями демократичних процедур волевиявлення. Водночас вони наголошували, що навіть внаслідок таких виборів у парламенті сформована реальна, а не паперова опозиція до влади.

Польща відстоює у ЄС безвізовий рух із Україною

На тому, що у Верховній Раді, попри всі недоліки виборчого процесу, є реальна опозиція, наголошувала Катажина Пелчинська-Наленч, заступник міністра закордонних справ Польщі. «Яку ж стратегію країни ЄС повинні обрати щодо української держави?» – запитує вона.

Пелчинська-Наленч зауважила, що і в Києві, і в Брюсселі не бракує тих, які вважають, що процес євроінтеграції України, в якій порушуються права людини, потрібно зупинити. Однак позиція польської держави, за словами заступника міністра, залишається незмінною, і вона відстоює її в Європейському Союзі. Офіційна Варшава висловлює переконання, що ЄС повинен укласти договори з Україною про асоціацію та зону поглибленої вільної торгівлі, а також впровадити безвізовий режим для українських громадян.

Відкриття східного кордону ЄС – це найкращий спосіб, щоб наблизити Україну до ЄС за допомогою українського суспільства
Катажина Пелчинська-Наленч
«Незалежно від того, яка ситуація буде в інших сферах суспільного життя, безвізовий рух з Україною потрібно запровадити, тому що це політика щодо людей, а не щодо влади, а громадяни України не повинні відповідати за помилки влади. Відкриття східного кордону ЄС – це найкращий спосіб, щоб наблизити Україну до ЄС за допомогою українського суспільства», – зазначила Катажина Пелчинська-Наленч.

Євросоюз не забуває про геополітику і вирішує долю Тимошенко

Карл-Ґеорґ Веллманн, депутат німецького Бундестагу від християнських демократів, вважає, що Європа не має права втратити Україну.

Україна – це європейська держава і вона має європейську перспективу
Карл-Ґеорґ Веллманн
«Важливо, щоб Україна не стала російською провінцією, щоб вона не була під гегемонією Росії. Наша теза така: не забуваймо про наші геостратегічні інтереси. Україна – це європейська держава, і вона має європейську перспективу. Україна не стане членом ЄС через рік, та через 5, або 10, чи через 20 років Україна відповідатиме європейським стандартам, і тоді вона справді може стати членом ЄС», – сказав Веллманн.

Євгенія Тимошеко, дочка ув’язненої Юлії Тимошенко, звертаючись із трибуни форуму до його учасників, говорила про те, що в Україні формується диктатура сім’ї Януковичів. За її словами, Євросоюз повинен рішучіше тиснути на українську владу, так, щоб змусити її припинити репресії щодо політичних опонентів. На думку Євгенії Тимошенко, ефективним способом вирішення долі її матері та Юрія Луценка можуть стати висновки Європейського суду з прав людини. Якщо цей суд ухвалить рішення про звільнення українських політиків, то вони можуть опинитися на волі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG