Доступність посилання

ТОП новини

Азаров прийде взяти на себе «гріхи влади» – політолог


Кабінет Міністрів знову може очолити Микола Азаров. Його кандидатуру на розгляд парламенту вніс Президент Віктор Янукович. Опозиція вже розкритикувала такий вибір, а політологи вважають: Азаров очолить уряд, щоб «прикрити» провладну партію у прогнозовано кризовий 2013 рік, а потім, ймовірно, піде у відставку.

Хто стане прем’єр-міністром, депутати нового скликання вирішать уже цього тижня. Президент вніс до парламенту кандидатуру Миколи Азарова, а Партія Регіонів офіційно заявила, що підтримує такий вибір і буде за нього голосувати, оскільки хоче продовжити втілення започаткованих реформ.

На думку регіонала Володимира Олійника, Азаров – той «кінь, якого міняти на переправі», тобто напередодні прогнозованої чергової хвилі економічної кризи, не варто.

«А ми бачимо по тих кроках, які робив уряд, що непогана динаміка у розвитку економіки зберігається. При тому, що, наприклад, у Європі й один відсоток приросту виробництва – це добре, а то буває і десь нульовий, а у нас десь дво-тривідсотковий темп зберігається», – зауважує Олійник.

Політик, однак, очікує побачити в уряді нові обличчя. Оновлення, за його словами, очікують і органи місцевого самоврядування.

Опозиція за Азарова не голосуватиме – Соболєв

За словами ж першого заступника голови фракції «БЮТ-Батьківщина» у парламенті минулого скликання Сергія Соболєва, можливе призначення Миколи Азарова головою уряду рівнозначне доведенню країни до дефолту.

«Я переконаний, що і наші колеги по опозиції, я маю на увазі УДАР і «Свободу», так само не будуть голосувати за кандидатуру прем’єра Азарова, який якраз і винен в тому економічному провалі і кризі, у якій зараз перебуває Україна», – зазначає Соболєв.

Прем’єр прикриє Президента?

Призначення Миколи Азарова на посаду прем’єра буде прогнозованим, оскільки, по-перше, у нього є досвід керування у кризовий період, а з іншого боку – він ніби затулятиме собою від критики Президента Януковича, зауважив у коментарі Радіо Свобода директор «Агентства моделювання ситуацій» Віталій Бала. Щодо останнього із ним погоджується політолог Сергій Таран. Однак додає: можливо, керувати урядом Азаров буде недовго.

«Роллю Азарова буде не стільки провести реформи, скільки стабілізувати ситуацію за умов економічної кризи, максимально консолідувати адмінресурс, взяти на себе усі гріхи, пов’язані із падінням економічного зростання, – вважає Таран.– А потім десь через місяців шість він піде у відставку, поступившись місцем новому прем’єру, який буде представником не Партії регіонів, а сім’ї Президента».

Що ж до складу нового уряду, політолог прогнозує, що крісла регіонали поділять із комуністами, оскільки у них є спільні політичні інтереси.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG