Доступність посилання

ТОП новини

Лідери ЄС отримують Нобелівську премію миру, Радіо Свобода веде трансляцію


На церемонії вручення в Осло, 10 грудня 2012 року
На церемонії вручення в Осло, 10 грудня 2012 року
Лідери Європейського Союзу отримують сьогодні Нобелівську премію миру, присуджену Євросоюзові цього року. Урочиста церемонія вручення відбувається у столиці Норвегії Осло.

Євросоюз став лауреатом премії в жовтні за те, що ЄС і його попередники «понад 60 років сприяли просуванню миру і примирення, демократії та прав людини в Європі», вирішив Норвезький Нобелівський комітет.

Те рішення викликало також протести і несприйняття: критики заявляли про недоречність такої нагороди в час, коли ЄС переживає найгіршу в історії фінансову кризу, значне зростання безробіття, масштабні заходи бюджетних скорочень і заощаджень та дедалі більше напруження у відносинах між країнами-членами.

Сьогодні ж у столиці Швеції Стокгольмі також вручають Нобелівські премії в інших галузях – медицині, хімії, фізиці і літературі.

Розмір премії цього року становить у перерахунку близько 1 мільйона 200 тисяч доларів США.

Вручення премій відбувається щороку на роковини смерті їхнього засновника, шведського підприємця Альфреда Нобеля, який створив їх своїм заповітом у час, коли Швеція і Норвегія були однією об’єднаною державою.

Радіо Свобода веде пряму телетрансляцію церемонії в Осло.
XS
SM
MD
LG