Доступність посилання

ТОП новини

Парламент ділитиме комітети і мажоритарників-самовисуванців


Київ – Починає роботу Верховна Рада нового скликання. Депутати повинні скласти присягу та сформувати фракції, а також визначитися щодо керівництва парламентських комітетів. Про свої наміри стосовно останніх встигли висловитись представники майже всіх політичних сил, що потрапили до Верховної Ради.

Верховна Рада нового скликання проведе перше засідання у складі 445 депутатів, бо у п’яти округах результати голосування так і не були встановлені. З урахуванням мажоритарників Партія регіонів отримала в новому парламенті 185 місць, «Батьківщина» – 101, УДАР – 40, «Свобода» – 37 і комуністи – 32 місця.

Основна інтрига – до якої фракції приєднаються мажоритарники, вважає Олексій Голобуцький, заступник директора «Агентства моделювання ситуацій».

На його думку, перше засідання повинно показати, насамперед, як налаштовані опозиційні сили, від яких залежить розподіл сил у новому парламенті, а також мажоритарники-самовисуванці.
Ніхто ж не знає, хто саме складе майбутню більшість, хто ці 226+ голосів
Олексій Голобуцький

«Тому що є Партія регіонів і є певна кількість мажоритарників-самовисуванців: хто це, які люди, хто приєднається… Можуть же бути якісь переходи і в опозицію», – зазначає політолог.

Точно не перейде до «Батьківщини» депутат-мажоритарник Олександр Волков. Про це він заявив у коментарі Радіо Свобода. За його словами, свій вибір він оголосить у середу, але позафракційним точно не залишиться.

«А інші, якщо вони хочуть займати якусь свою позицію – чи то блокувати парламент, чи працювати в парламенті, – повинні вступати в одну з п’яти фракцій, які сьогодні є в парламенті», – вважає Волков.

Регіонали і «Батьківщина» хочуть очолити одні й ті ж комітети

На початку своєї діяльності Верховна Рада повинна обрати керівництво, а також визначитися із переліком комітетів та їхнім складом. Від регіоналів уже лунала пропозиція віддати владі 15 із 27 комітетів. Як зазначив глава фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов, регіонали хочуть, щоб її представники очолили, зокрема, бюджетний комітет.

Однак на цей комітет, серед іншого, претендує і «Батьківщина», заявив в інтерв’ю Радіо Свобода представник цієї політичної сили Сергій Сас.
Це – комітет з питань бюджету, це – комітет боротьби з оргзлочинністю, питань правової політики, законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності…
Сергій Сас

Раніше він також заявив, що пропонуватиме опозиції відмовитись від усіх керівних посад у парламенті, якщо їм не віддадуть головування у комітетах із функціями контролю.

В УДАРі ж заявили про бажання очолити комітет із боротьби з організаційною злочинністю та корупцією, а ВО «Свобода» претендує на керівництво мінімум двома комітетами, зокрема, зі свободи слова та інформації.

Дуже складно буде працювати гірше, ніж попередня Верховна Рада, зауважив у коментарі Радіо Свобода Ігор Когут із «Лабораторії законодавчих ініціатив». За його словами, ключовим моментом першого засідання буде обрання керівництва і апарату Верховної Ради, лише після цього можна робити довгострокові прогнози.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG