Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція в Єгипті закликала голосувати проти проекту конституції на референдумі


Мовчазний протест проти політики Мохаммеда Мурсі під його палацом у Каїрі, фото 11 грудня 2012 року
Мовчазний протест проти політики Мохаммеда Мурсі під його палацом у Каїрі, фото 11 грудня 2012 року
Одне з провідних опозиційних об’єднань Єгипту, Фронт національного порятунку, закликало сьогодні голосувати проти проекту нової конституції на конституційному референдумі цього тижня.

Водночас це об’єднання попередило, що може змінити думку і закликати до бойкоту референдуму, якщо не буде гарантована безпека його проведення і якщо не буде достатньої кількості суддів, охочих узяти участь у нагляді за законністю процесу голосування.

У владі Єгипту тим часом заявили сьогодні, що референдум доведеться проводити у дві стадії: в частині регіонів країни, як і планували, цієї суботи, а в іншій частині вже через тиждень, наступної суботи. За причину назвали саме очікувану нестачу суддів для нагляду за голосуванням після того, як найбільше з кількох суддівських об’єднань Єгипту, Клуб суддів, знову закликало своїх членів бойкотувати роботу на референдумі.

Сьогодні ж уже відбувається голосування на конституційному референдумі в дипломатичних представництвах Єгипту за кордоном для громадян, які перебувають поза межами країни.

Також сьогодні єгипетські військові відклали на невизначений термін плановані на цей день переговори між владою і опозицією, до яких вони закликали вчора. Як повідомила армія, причина перенесення – «менший від бажаного рівень реакції на запрошення до переговорів».

Супротивники президента Мохаммеда Мурсі, вихідця з ісламістських кіл, виступають проти його рішення винести на референдум нашвидкуруч розроблений проект нової конституції Єгипту. Критики і правозахисники кажуть, що цей проект, створений переважно ісламістами, передбачає порушення низки прав людини, зокрема, права жінок і меншин, і створення «релігійної держави».
XS
SM
MD
LG