Доступність посилання

ТОП новини

«Хюндаї» масово ламаються. Через погоду чи невміння залізничників?


Київ – Південнокорейським швидкісним поїздам Hyundai, як виглядає, заважає не лише українське літо, але й українська зима. Адже з початком снігопадів та холодів щонайменше десяток таких потягів зламалися. І якщо пасажири та експерти звертають увагу на численні недоліки в роботі цих поїздів та «Укрзалізниці» в цілому, то урядовці радять планувати поїздки, «враховуючи погодні умови».


«Хюндай: метр їдеш – два штовхай» – саме так чимало українців уже півроку характеризують роботу швидкісних південнокорейських поїздів. І з початком зими приводів для подібної іронії у невдоволених пасажирів значно побільшало. Адже тепер на зміну зламаним кондиціонерам прийшли обірвані лінії контактних дротів, відсутність повітря у компресорах чи світла і їжі у вагонах.

Через це деякі Hyundai уже встигли простояти по кілька годин посеред полів. Це стосується сполучень: «Дніпропетровськ – Київ», «Донецьк – Київ», «Київ – Харків» та «Київ – Донецьк».

«Обірвані лінії контактних дротів під напругою у три тисячі вольт били по боках поїзда. У нашому вагоні було розбите вікно тамбура, а в сусідньому – вікна, де люди сиділи. І якби люди не позакривали вікна фіранками, то, можливо, і скло, і ці дроти впали б просто на людей. Потяг був зупинений. Вимкнули світло. Чай пропонували за гроші. Більше того, коли люди сперечались зі стюардами і запитували, хто поверне гроші, то їм нічого не казали», – описує проблеми одного з нещодавніх рейсів потягу «Київ – Донецьк» його пасажир, журналіст Вахтанг Кіпіані.

Має бути принаймні 1 резервний потяг на 5 – екс-міністр транспорту

Повернення коштів за білет у подібних випадках має бути у повному обсязі. З цим погоджується колишній міністр транспорту та зв’язку Йосип Вінський. Водночас головну причину численних поломок потягів Hyundai він бачить не лише в поганих погодних умовах, адже «інші поїзди у таку погоду чомусь можуть їхати».

«Нам привезли готові потяги і сказали: «Сідайте і їдьте». А хлопці ж не знають, що воно таке. Залізниця не готова сьогодні до професійної роботи з цією технікою. Інфраструктура недостатньо підготована, кадри недостатньо підготовані. Технічна база, яка дозволяє підтримувати ці поїзди в належному технічному стані, теж недосконала. Немає резерву. Має бути принаймні 1 резервний потяг на 5, який у випадку якоїсь несправності адекватно доставляє людей по цій самій лінії», – говорить колишній міністр.

Потреби пасажирів проти погодних умов?

Радіо Свобода надіслало запит до Міністерства інфраструктури з проханням прокоментувати ситуацію, однак поки що відповіді не отримало. На сайті відомства численні проблеми зі швидкісними поїздами Hyundaі пояснюються здебільшого обледенінням контактних дротів та обладнання на даху. Крім того, у відомстві радять українцям «при плануванні поїздок враховувати погодні умови».

Між тим, будь-яка інформація щодо відшкодування потерпілим пасажирам збитків відсутня. Натомість є новини про зменшення крадіжок на вокзалах і невиробничого травматизму на залізниці.

Влітку Прем’єр-міністр Микола Азаров заявляв, що «Укрзалізниця» може відмовитися від швидкісних поїздів Hyundaі на користь українського виробника. Закупівля південнокорейських потягів перед Євро-2012 обійшлася Україні у понад 300 мільйонів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG