Доступність посилання

ТОП новини

Якби могли довести, що Тимошенко одужала, її притягли б до суду – Власенко


Київ – Екс-прем’єр Юлія Тимошенко написала заяву з відмовою з’явитися на суд у справі «Єдиних енергетичних систем України», запланований на 18 грудня. Це вже дванадцята її відмова, порахували у Державній пенітенціарній службі. Про те, як це пояснює сторона захисту, Радіо Свобода поцікавилося у адвоката Тимошенко Сергія Власенка.

– Юлія Володимирівна перебуває на стаціонарному лікуванні. І повірте: якби у режиму була найменша можливість довести, що вона видужала, то, звичайно, її притягли б до суду.

– Чи відбудеться судове засідання без участі Юлії Тимошенко?

Ця справа стовідсотково політична і вона залежить від волі однієї особи, ім’я якої – громадянин України Янукович В.Ф.
Сергій Власенко
– Я не знаю цього. На жаль, оскільки ця справа стовідсотково політична і вона залежить від волі однієї особи, ім’я якої – громадянин України Янукович В.Ф., прогнозувати щось дуже складно. Насправді, з точки зору закону і логіки, єдиним законним виходом із ситуації є закриття справи у зв’язку із відсутністю у діях Тимошенко складу злочину. Як це уже робила Генеральна прокуратура і Верховний Суд України своєю ухвалою від 11 листопада 2005 року.

– Колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський та екс-президент Європарламенту Пет Кокс, які вивчають ситуацію навколо справ Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, прибули до України. Раніше вони вже відвідували Тимошенко у лікарні. Чи планують вони їхати зараз у Харків?

– Швидше за все, їх у Харкові не буде, за неофіційною інформацією, яка у мене на сьогодні є. Але вони абсолютно чітко висловилися у своїх проміжних висновках щодо того, що відбувається в Україні із судовою системою загалом, і зі справою Тимошенко зокрема.

– Справа Тимошенко зараз розглядається у Європейському суді. Коли очікуєте на рішення?

– Згідно з процедурою Європейського суду з прав людини, рішення може бути винесено кожної миті. Звичайно, ми очікуємо його якнайшвидше. Але коли це буде: до нового року або зразу після нового року – це інше питання. Принципово для нас інше – те, що ми поставили перед Європейським судом низку питань, серед них – питання про політичні мотиви переслідування Юлії Тимошенко в Україні. І для нас вкрай важливо, щоб Європейський суд визнав політичні переслідування Тимошенко, як він це уже зробив у зв’язку зі справою Юрія Луценка.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG