Доступність посилання

ТОП новини

У Гостинному дворі активістам влаштували «сльозогінний душ»


Учасників акції під Гостиним двором поливали з вогнегасника і труїли газом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Учасників акції під Гостиним двором поливали з вогнегасника і травили газом

Київ – У ніч на середу в Києві активістів Гостинної республіки, які протестують проти зміни історичного обличчя Подолу, вигнали із території Гостинного двору, за двома з них приїжджала швидка. Близько першої години дня, попри застосований проти них сльозогінний газ, активістам вдалося прорватися на територію Гостинного двору і домогтися зустрічі із представником забудовника, товариства «Укрреставрація». Ця компанія заперечує факт нічного нападу і водночас погодилася на переговори з громадськістю.

Забарикадований будівельним сміттям і заблокований вантажівкою вхід до Гостиного двору звільнили тільки нещодавно, всередині тривають будівельні роботи: люди в спецівці розбивають внутрішні перегородки між приміщеннями. Минулої ночі на території будівлі з’явились невідомі, вигнали мешканців Гостинної республіки і закрили всі входи. Як повідомили активісти на своїй сторінці у Facebook, двох із них забрала швидка.

Опівдні на Контрактовій площі стали збиратися учасники акції на захист Гостинної республіки. Вони прорвалися всередину будівлі близько пів на другу. Представники забудовника, підприємства «Укрреставрація», поливали протестувальників і присутніх журналістів із вогнегасника та застосовували до них сльозогінний газ перед входом та уже в коридорі. За цим усім спостерігала міліція.

Побачивши, що активісти та журналісти уже всередині, до них вийшов очільник «Укрреставрації» Дмитро Ярич. Він запропонував почати переговори із громадськими організаціями, які координують культурні заходи в Гостинній республіці, щоб узгодити час і місце проведення останніх у Гостинному дворі в майбутньому. Якщо не укріпити фундамент, будівля взагалі розвалиться, наголосив забудовник. Окрім того, Ярич погодився пред’явити плани будівництва, але не тепер, а колись пізніше, а тоді додав, що не проти, якщо після реконструкції мистецькі заходи зможуть проводитися на подвір’ї та у коридорах.

Коли ж його спитали про нічний інцидент, Дмитро Ярич зазначив, що сам він нікого не бив, однак не бачить у діях «гостей» нічого незаконного.

«Нападу не було – вигнали ваших активістів за їхню поведінку. Тому що немає відповідальної особи. Тут одні наркомани ходили. І досі ходять!» – зауважив він.

Громадський активіст Ігор Луценко готовий укладати із забудовником меморандум як аналог пакту про ненапад, але тільки за умови, що той дотримає дані сьогодні обіцянки.

«Ми готові із ним домовитися, щоб ми одне одного тут не калічили, випадково чи спеціально», – заявив він.

«І речі наші покрадені, і підпал уже був…»

Не всі, однак, згодні на переговори. Історик Києва та активна учасниця заходів Гостинної республіки Владислава Осьмак зауважила у коментарі Радіо Свобода, що остерігається провокацій з боку забудовника.

«Це дуже красиво звучить. І те, що людина сказала, що не знає, хто вчинив побиття, і що його там не було. Та «було»! І вже наші речі покрадені, і підпал там уже був. А це, до речі, дуже небезпечно», – наголошує вона.

Безстрокова акція протесту на території Гостиного двору триває від травня. Її учасники стверджують, що дії «Укрреставрації» як орендаря будівлі є незаконними. Вони також вимагають повернення Гостиному двору статусу пам’ятки архітектури. У вересні Київська міська рада дозволила реконструкцію Гостиного двору під торговельно-офісний центр. Тривають суди щодо зупинення будівельних робіт, які досі завершувались негативно для активістів Гостинної республіки.

Тим часом, поки учасники нинішньої акції звільняли від будівельного сміття забарикадовані ворота, звідкись з будівлі вийшли двоє людей, загорнутих у простирадла, запалили свічки, заговорили про кінець світу і пішли вглибину Гостиного двору – у напрямку будівельників.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG