Доступність посилання

ТОП новини

Путін знову закликав ЄС до безвізового режиму


Москва – Дорожня карта Росія-ЄС у сфері енергетики буде узгоджена до березня 2013 року – саме тоді має набути чинності третій енергопакет ЄС. Про це у п’ятницю повідомив голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. Однак на даний час російська сторона не згодна з багатьма позиціями цього документа. Ще одне питання, яке для Росії є дуже важливим – скасування віз із країнами Євросоюзу.

Відсутність безвізового режиму між Росією і Європейським Союзом стримує розвиток економічних відносин, заявив на саміті в Брюсселі російський президент Володимир Путін. За його словами, скасування віз має стати позитивним кроком.

«У нас між Росією і Євросоюзом майже 400 мільярдів доларів торговий обіг. Відсутність вільного спілкування між людьми – стримуючий чинник в розвитку наших економічних відносин», – зауважив Путін.

Географічна і візова віддаленість

Перед початком саміту в Брюсселі Путін сказав, що розраховує на позитивні зрушення у вирішенні візового питання, оскільки Росія значно ближче географічно, ніж ті країни, громадяни яких можуть їздити до Європи без віз. За словами Путіна, в цьому списку Венесуела, Гватемала, Гондурас, Мексика і Маврикій.

Відомий російський політолог Станіслав Бєлковський останнім часом рідко погоджується з Путіним. Однак у цьому питанні він готовий підтримати російського президента. Щоправда, і побоювання Євросоюзу Бєлковському теж зрозумілі.
Скоріш Європа не хоче бачити мільйони людей, які можуть прибути через територію Росії з азійських країн
Станіслав Бєлковський

«Скоріш Європа не хоче бачити мільйони людей, які можуть прибути через територію Росії з азійських країн колишнього Радянського Союзу, та з інших маргінальних регіонів. Тому що європейцям дуже добре відомо, що російський кордон на більшості його територій не охороняється», – зазначає політолог.

Росія змирилася із третім енергопакетом

Ще одне важливе питання у взаєминах Росії і Євросоюзу – третій енергопакет. Він був затверджений у Євросоюзі в 2009 році і спрямований на лібералізацію ринку електроенергії та газу в ЄС. Таким чином Єврокомісія намагається розділити бізнес з продажу і транспортування газу, що в свою чергу підвищить конкуренцію, дозволить вийти на ринок новим гравцям і знизить ціни на енергію. На думку головного редактора журналу «Росія в глобальній політиці» Федора Лук’янова, російська сторона змирилася з ситуацією, але намагається знайти можливості мінімізувати економічні втрати.

«Російська сторона визнала реальність третього енергопакету і активно працює над тим, як обійти його обмеження, як переструктуризувати бізнес «Газпрому». З тим, щоб або повністю вивести його з-під дії третього енергопакету, або принаймні мінімізувати. Я гадаю, що саме це й відбуватиметься в юридичному ключі, тут якісь політичні заходи малоефективні», – каже Федор Лук’янов.

Що стосується безвізового режиму між Росією і ЄС, то на думку Лук’янова, він можливий, але поки про готовність до нього обох сторін говорити ще дуже рано.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG