Доступність посилання

ТОП новини

Що дарують на Новий рік балтійці?


Рига – Цього року латвійці й естонці намагаються вибірково підходити до вибору новорічних та різдвяних подарунків. У Латвії зростає попит на товари місцевих майстрів, естонці ж обирають практичніші презенти. Більшість мешканців Литви і Естонії хотіли б отримати подарунки, зроблені руками того, хто дарує, однак купують їх у магазинах чи на різдвяних базарах.

49% латвійців купує подарунки на Новий рік і Різдво завчасно, 47% відкладає це на останній момент, інші ж взагалі не турбуються подарунками.

Торговці різдвяних базарів відзначають, що у Латвії в період зимових свят попит на товари місцевого виробництва значно збільшується.

На думку власниці магазину Pikantas rotas («Пікантні прикраси») Вінети Вейсмане, у святковий час люди цінять не серійні речі, а зроблені руками.

За її словами, цього року в «топі» подарунків практичні й креативні речі. Це в’язані шкарпетки і шапочки, прикраси ручної роботи, вироби з льону, предмети з дерева і глини. Купують природну косметику, а також зібрані у Латвії ягоди, мед і трав’яні чаї.

У Латвії існує традиція на Різдво та Новий рік дарувати латиське печиво – піпаркукас. Це медове печиво з перцем, імбиром та іншими спеціями, які надають йому особливий коричневий колір і пікантний смак.

Діти чекають від Діда Мороза іграшок і хочуть бути разом з батьками

Латвійські діти хочуть отримати від Діда Мороза іграшки, солодощі, мобільні телефони та ігрові пристрої. Але є й інші бажання.

«Для мене найкращий подарунок бути разом зі своїми батьками, жити разом з ними. Коли вони щасливі, і я буду щасливою», – каже Діана, батьки якої гастрабайтери і приїхали додому лише на новорічні свята.

Жителі Естонії до вибору подарунків підходять більш вибірково і звертають увагу на ціну. Дітям дарують м’які іграшки, дорослим вибирають побутові товари, одяг та ювелірні прикраси.

Цього року подарунком номер один стала жіноча білизна, а також практичні товари. Майже наполовину зріс продаж дизайнерського кухонного посуду. Майже кожні дві хвилини купують ювелірні прикраси
Анне-Лійз Остов
«Цього року подарунком номер один стала жіноча білизна, а також практичні товари. Майже наполовину зріс продаж дизайнерського кухонного посуду. Майже кожні дві хвилини купують ювелірні прикраси», – розповіла маркетолог Анне-Лійз Остов.

Керівник торговельного центру Крісті Сеппель каже, що в Естонії «різдвяна лихоманка» почалася ще на початку грудня, але тоді естонці купували товари та прикраси для дому, а зараз – їжу та подарунки. За її словами, люди свідомо відкладають купівлю подарунків на останній момент, щоб насолодитися атмосферою новорічних свят.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG