Доступність посилання

ТОП новини

Економічні підсумки 2012 року: покращення скасовується?


Київ – Роком економічних подій, що не відбулися, називають 2012-й деякі експерти. У владі визнають, що українська економіка зазнала втрат, але пояснюють це зниженням активності на світових ринках та рецесією у Європі. Водночас експерти зазначають, що економічна політика Кабінету Міністрів та монетарна політика Нацбанку України виглядали особливо недоречними на тлі загальносвітових тенденцій.

Не сталося економічного зростання, обіцяного владою восени, не сталося й зрушень у питанні переговорів щодо ціни російського газу, крім того, не підписана вже парафована угода про вільну торгівлю з Європейським Союзом, як не покращився й інвестиційний клімат. Відтак, 2012 рік став роком повного провалу економічної політики уряду, заявив Радіо Свобода народний депутат від «Батьківщини» Сергій Терьохін.

Рік економічної рецесії, рік стагнації, рік абсолютно неефективного використання коштів платників податків, рік, за який корупція у публічних фінансах виросла удвічі
Сергій Терьохін
«Рік економічної рецесії, рік стагнації, рік абсолютно неефективного використання коштів платників податків, рік, за який корупція у публічних фінансах виросла удвічі. Традиційна продукція, яку ми експортуємо, за кордоном стала менше споживатися, але це не пояснення того, що відбувається в Україні. Більшість тривожних і негативних економічних показників пояснюються недолугою роботою уряду», – наголосив Терьохін.

Інфляцію просто відклали – Терьохін

До негативних економічних результатів Сергій Терьохін зараховує і майже нульову інфляцію упродовж року. За його словами, це пов'язане з постійним зниженням купівельної спроможності українців, через що населення купує здебільшого дешеві товари, а в структурі продовольчого кошика частка картоплі, круп і хлібобулочних виробів складає майже 50 відсотків. Відтак, ситуацію можна назвати так званою відкладеною інфляцією, вважає Терьохін. Тим більше, додав він, що на підтримку гривні Національний банк витратив майже 6 мільярдів доларів із золотовалютних резервів держави.

Утім, народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах запевнив, що економічного удару по Україні завдало саме охолодження світового ринку, зокрема, європейського.

Незважаючи на проблеми, ми зберегли позитивний тренд внутрішнього валового продукту
Анатолій Кінах
«Економіка розвивалася у дуже складних умовах, особливо у другому півріччі, коли різко знизилися ціни і попит на традиційний український експорт, в першу чергу, продукція гірничо-металургійного комплексу. Плюс ми відчуваємо негативний вплив рецесії у Європейському Союзі і зниження темпів розвитку світової економіки. Але, незважаючи на ці проблеми, ми зберегли позитивний тренд внутрішнього валового продукту», – сказав Кінах.

Утім, за даними Держстату, динаміка ВВП України у 2012 році залишається нестійкою. У першому кварталі приріст становив 2 відсотки до відповідного періоду попереднього року, а у другому кварталі – 3 відсотки. Проте у третьому кварталі динаміка ВВП помітно погіршилась, і, порівняно з третім кварталом попереднього року, цей показник зменшився на 1,3 відсотка. Відтак, за підсумками року експерти очікують зростання ВВП не більше ніж на 1 відсоток.

Збільшувати доходи буде дуже важко – Газізуллін

Нинішня кризова ситуація у світовій та в українській економіках були давно прогнозовані, але в Україні, як і під час кризи 2008-09 років, не запровадили дієвих запобіжних заходів, зауважив у коментарі для Радіо Свобода старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін.

«Уряд відклав ухвалення важких рішень, які б допомогли України збалансувати доходи та витрати бюджету. Відповідно, зараз, коли економіка входить у рецесію, скорочувати видатки або збільшувати доходи буде дуже важко», – наголосив Газізуллін.

У 2012 році також тривало скорочення приросту обсягів інвестицій, зазначив Ільдар Газізуллін. За його словами, це спричинили не лише загальносвітові тенденції, а й обмеження участі іноземних компаній у приватизації державних підприємств, узаконення схеми державних закупівель «у одного покупця», відсутність зрушень у питанні створення ринку землі та кардинальних покращень у бізнес-кліматі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG