Доступність посилання

ТОП новини

«Перехресний вступ» на магістерські програми у вишах неможливий − Міносвіти


Міністерство освіти і науки, молоді та спорту наголошує, що «перехресний вступ» на магістерські програми у вищих навчальних закладах неможливий.
Як мовиться у роз’ясненні на сайті Міносвіти у відповідь на повідомлення президента Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергія Квіта про судовий позов до міністерства, «відповідно до частини другої статті 6 Закону України «Про вищу освіту», підготовка фахівців з вищою освітою освітньо-кваліфікаційних рівнів молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста і магістра здійснюється ступенево за відповідними освітньо-професійними програмами».

У Міносвіти наголошують, що Законом «Про вищу освіту» передбачено, що вища освіта може здобуватися особою і неперервно, зокрема, за медичним, ветеринарно-медичним, мистецьким, а також юридичним (у разі цільової підготовки за замовленням правоохоронних органів) спрямуванням. У міністерстві наголошують, що вступ на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магіcтpa осіб, які попередньо здобули освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра або спеціаліста будь-якого напряму або спеціальності, не має під собою жодного нормативно-правового підґрунтя.

4 січня стало відомо, що НаУКМА звернувся із позовом в Окружний адміністративний суд Києва із запереченням намагань Міністерства освіти і науки, молоді та спорту скасувати у виші «перехресний вступ» на магістерські програми. Як повідомляє сайт університету, Києво-Могилянська академія «заснувала свій магістеріум як другий цикл вищої освіти у 1996 році, за два роки до того, як це було зроблено в Україні, саме за такою концепцією, узвичаєною в усьому світі».

«В Україні від 1998 року діє аномальний принцип «відповідності» напрямів кваліфікації бакалавра та магістра, що суперечить навіть чинному Закону України «Про вищу освіту», – мовиться у повідомленні. Зокрема, зазначається, що в Україні випускник бакалаврської програми з фізики може вступати лише на магістерську програму з фізики, історик – на магістерську з історії, також навпаки – фінансист не має право вступати на програму з економічної теорії, культуролог – на філософію тощо.
XS
SM
MD
LG