Доступність посилання

ТОП новини

Новим главою Пентагону можуть призначити Чака Гейґела


Нью-Йорк – Білий дім висунув колишнього сенатора-республіканця Чака Гейґела на посаду міністра оборони у новій адміністрації президента США Барака Обами. Ця кандидатура викликала гостру дискусію у сенаті, верхній палаті Конгресу, яка має провести публічне обговорення діяльності й поглядів Гейґела і затвердити або відкинути його призначення.

Коли нинішній міністр оборони Леон Панетта заявив, що не залишиться на другий термін на чолі Пентагону, президент Барак Обама дав знати всім, що на місце Панетти мав би прийти Чарльз, або, як його скорочено називають, Чак Гейґел. Якщо його затвердять, то Гейґел стане першим рядовим солдатом, який командуватиме Петагоном.

Сенатор Гейґел воював і проливав кров за свою країну. Він гідно служив своїй країні
Джей Керні
Він – ветеран В’єтнамської війни, двічі поранений, багато разів нагороджений. Коли прес-секретареві Білого дому нагадали, що Гейґел після демобілізації став критиком війни у В’єтнамі й брав участь у протестах, Джей Керні відповів: «Сенатор Гейґел воював і проливав кров за свою країну. Він гідно служив своїй країні, згодом був відмінним сенатором. Я це кажу, бо колись я писав про нього, і кажу від імені Білого дому».

Ветеран – проти призначення ветерана

Одначе сенатор-республіканець Джон МакКейн, теж ветеран В’єтнамської війни, сказав, що він рішуче проти призначення Гейґела. І не за участь у протестах, а тому, що Гейґел закликав уполовинити бюджет Пентагону і скоротити Збройні сили й озброєння Сполучених Штатів.

Інший сенатор-республіканець Ліндзі Ґрем назвав призначення Гейґела «викликом усім друзям Ізраїлю», нагадавши про слова Гейґела, який назвав прихильників Ізраїлю у Вашингтоні «єврейським лобі».

Аналітик Брет Г’юм зауважив, що Гейґел – вельми контроверсійна постать і нічим особливим себе не виявив, коли був у Сенаті.

Я не кажу що він не був хоробрим бійцем, коли був солдатом. Але… є підозри стосовно його поглядів щодо Ізраїлю
Брет Г’юм
«Я не кажу, що він не був хоробрим бійцем, коли був солдатом. Я цього не кажу. Але… є підозри стосовно його поглядів щодо Ізраїлю, що політично є вельми небезпечно й проблематично», – стверджував Брет Г’юм.

Він нагадав, що Гейґел у сенаті не лише виступав проти Ізраїлю, але й засуджував американські санкції щодо Ірану.

The Washington Post, газета назагал ліберального напрямку, у редакційній статті пише, що вимоги Гейґела різко скоротити бюджет Пентагону показують, що, на думку газети, він «не є правильним вибором» на посаду міністра оборони. Однак президент Обама, як повідомляють, певен, що йому вдасться подолати опір критиків призначення його обранця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG