Доступність посилання

ТОП новини

Засуха в Україні підніме ціни на харчі у Європі (світова преса)


Прага – Зростання цін на пшеницю у 2013 році, що зумовлено також, як пишуть європейські газети, очікуваними цього року посухами на селі в Росії та Україні, неминуче веде до зростання цін на харчі в Європі. Європейський Союз, як попереджають світові експерти, переживає нечувану кризу системну, як фінансову, економічну, так і політичну. Аналітики також наголошують, що «невиконання лідерами ЄС обіцянок благополуччя, процвітання, несе крах сподівань і бідність, нерівномірний розподіл кризового тягаря, що створює нестерпну ситуацію». Історики у світі знову згадують про «штучно організований Кремлем голод в Україні», тепер вже у зв’язку із замовчуванням у Китаї голодних років часів Мао Цзедуна.

Лондонська The Telegraph прогнозує подальше зростання цін на харчі у Великій Британії та й у світі, на що впливають такі фактори, як зростання цін на пшеницю та високі ціни на нафту. Газета зауважує, що проблеми з врожаєм зернових очікуються у 2013 році не лише в Америці, але й в Росії та Україні, які входять в 10 найбільших експортерів зерна, та очікують проблеми з врожаями у себе вдома через засухи в аграрному секторі. «Внаслідок цих факторів, вже втретє за 6 останніх років ми опиняємося перед кризою з продуктами харчування, бо глобальні ринки реагують на зростання цін на ключові сільськогосподарські продукти», – пише газета з Лондона.

Провідний аналітик з американського видання Stratfor Джордж Фрідман попереджає, що Європейський Союз стоїть у 2013 році перед необхідністю важких рішень, щоб розв’язати проблему (дилему) роздоріжжя: або стабілізація ЄС із зупиненням процесу дроблення та розколу й перехід до інтеграції і розширення; або ж – наростання напруженості всередині Союзу призведе до втрати легітимності його інститутів, держави ЄС посилять свою самостійність, як у внутрішній, так і в зовнішній політиці». Проблеми ЄС, особливо на периферії – Греція, Іспанія, сусіди ЄС, створюють атмосферу відчаю, страху та відчуття провалу і невдач», вважає Фрідман. Склалося так, що лідери ЄС сьогодні, як пише тут експерт зі США, «не просять людей гинути за ЄС на полях битв, але вимагають від них жити жалюгідним і повним розчарувань життям». «Так далі тривати не може», – попереджає американський аналітик Джордж Фрідман.

Френк Дікьоттер, професор гуманітарних наук університету Гонконгу, пише на сторінках американського впливового часопису Foreign Policy про проблему замовчування голодоморів в Китаї часів Мао Цзедуна. Автор наголошує тут, що упродовж півстоліття керівники СРСР замовчували Голодомор 1932-33 років в Україні і на півдні Росії, який забрав від 7 до 10 мільйонів людських життів. Але, як зауважує Дікьоттер, все ж після 1991 року значна частина правди про Голодомор в Україні стала відкритою завдяки розкриттю архівних сховищ Компартії, у чому значну роль відіграв, як вважає професор з Гонконгу, один із лідерів комуністів України Леонід Кравчук, котрий пізніше став першим всенародно обраним Президентом України. Френк Дікьоттер чітко стверджує, що в Україні був голод, який Сталін «організував штучно» і внаслідок – «цілі зони сільської місцевості Україні перетворилися в мертву пустку». Далі історик розповідає про нові документи, знайдені ним в Китаї, які стосуються голоду в кінці 50-х – на початку 60-х років, котрий забрав до 45 мільйонів життів у часи Мао Цзедуна. Хоча й сьогодні китайська влада, як стверджує Френк Дікьоттер, чинить всілякі перешкоди у вивченні істориками цієї трагедії Китаю.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG