Доступність посилання

ТОП новини

Заробітчани «тінізують» перекази в Україну, бо не довіряють владі – Розенко


Київ Близько чотирьох мільярдів доларів надійшло в Україну торік від заробітчан – такі дані оприлюднив український Нацбанк. Позаторік ця цифра становила сім мільярдів доларів. Утім, у парламентському комітеті з питань соціальної політики припускають, що справжня сума переказів була торік мінімум удвічі більшою. Українці дедалі частіше передають гроші через знайомих або через посилки, уникаючи незручної й дорогої системи електронних переказів. Експерти вказують на недовіру до держави і влади, як основну причину «тінізації» закордонних грошових переказів.

Колишній мешканець Тернополя Василь переїхав до США 2009 року, після того як виграв грінкарту. Уже 4 роки він мешкає і працює у Чикаго. Молодий чоловік розповідає, що при всій любові до України навряд чи повернеться на батьківщину, адже, спробувавши на смак кращого життя, важко повертатись до старого, хоч і рідного.

«Гроші течуть рікою з Америки в різні сторони, – каже Василь. – У Штатах заробляти гроші значно легше, тому що тут усе на грошах зав’язано і люди легше оплачують роботу. Хоча після рецесії рівень заробітку дуже впав, роботи самої менше, мабуть, через те, що деякі види робіт стали автоматизованими».

Щомісяця заробітчанин переказує в Україну близько ста доларів. Для цього він використовує електронні сервіси Western Unions aбо MoneyGram. Однак кілька разів вартість послуги перевищувала суму переказу, каже Василь. Одного разу віддав сорок доларів за переказ десяти.

Заробітчани не повинні претендувати на високу пенсію, якщо нічого не відраховують державі – Стоян

Член комітету з питань соціальної політики та праці Верховної Ради, регіонал Олександр Стоян погоджується, що відсоток за послуги переказу коштів дійсно зависокий і штовхає заробітчан до інших, тіньових способів передачі. Він розуміє, що ніхто не хоче відривати від серця зароблені власною працею гроші, однак нарікає на те, як ці люди потім претендують на високу пенсію.

Наші люди там працюють і не відраховують нічого в Пенсійний фонд, а потім починають вимагати, щоб їм надали нормальну пенсію
Олександр Стоян
«Наші люди там працюють, вони не наповнюють і не відраховують нічого в Пенсійний фонд держави, а потім через певний період повертаються в Україну і починають вимагати, щоб їм надали нормальну пенсію, хоча в пенсійний фонд не вклали жодної копійки», – зауважує Олександр Стоян.

Член цього ж комітету, ударівець Павло Розенко вважає, що причина криється глибше, а саме – у недовірі українців до влади і держави. Влада намагається збільшити оподаткування доходів громадян, валютної виручки і продажу валют, і це викликає недовіру з боку суспільства і пошук нових способів передавання грошей.

Люди намагаються захистити себе від втручань влади у свою діяльність і вони не хочуть, щоб держава щось знала про їх додаткові доходи
Павло Розенко
«Очевидно, що зменшення офіційної цифри переказів з-за кордону пов’язано з тим, що українці все менше довіряють державі. І якщо весь бізнес України потрохи переходить у тіньовий сектор економіки, то так само і доходи, і перекази українців «тінізуються». Люди намагаються захистити себе від втручань влади у свою діяльність і зайвий раз показують, що вони не хочуть, щоб держава щось знала про їхні додаткові доходи», – поділився з Радіо Свобода Розенко.

Наразі, за офіційними даними, в Україну від гастарбайтерів надійшло понад 4 мільярди доларів і ще стільки ж потрапило в Україну неофіційно.

Найпопулярніший спосіб передачі – через руки. На сьогоднішній день фізичні особи-нерезиденти та юридичні особи можуть ввозити в Україну готівкою не більше 10 тисяч євро без декларування, йдеться у постанові Нацбанку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG