Доступність посилання

ТОП новини

У Кремлі заявили, що угода про усиновлення до США чинна ще рік


Речник президента Росії Володимира Путіна Дмитро Песков заявив у четвер, що угода зі США про усиновлення дітей буде чинна до наступного року після того, як 1 січня МЗС Росії передало посольству США ноту про припинення її чинності за ухваленим у Росії законом.

За словами речника, угода передбачає, що сторони можуть вийти з неї з попередженням за один рік.

При цьому він не уточнив, чи означатиме дальша чинність угоди, що будуть можливі й нові усиновлення.

Як припускають, на цей час на різних стадіях процесу усиновлення дітей із Росії перебувало близько тисячі родин зі США.

Раніше російський уповноважений із прав дитини Павло Астахов заявляв, що усиновлення до США припиняються негайно, і в Росії залишаться навіть ті 52 дитини, які вже ось-ось мали виїхати в нові родини.

Із 1 січня в Росії набув чинності закон, який передбачає заборону для громадян США усиновлювати російських дітей. Документ також передбачає санкції щодо американців, які, на думку Росії, скоїли злочини проти росіян або підозрюються в причетності до порушення прав і свобод людини. Крім того, закон забороняє американським громадянам бути членом будь-якої неурядової організації, яка «бере участь у політичній діяльності в Росії».

Критики закону вважають, що таким чином російська влада карає насправді сиріт, позбавляючи їх можливості отримати родину замість перебування в дитячих будинках.

Цей документ неофіційно називають «законом Діми Яковлєва» за ім’ям російського хлопчика, усиновленого у США і загиблого там у 2008 році.

Російський закон є відповіддю на нещодавно ухвалений у США «акт Магнітського». Американський закон названий за ім’ям російського юриста Сергія Магнітського, який викривав корупцію на високих рівнях у Росії і загинув у слідчому ізоляторі. Закон передбачає санкції проти тих російських чиновників, яких у США вважають порушниками прав людини.

За даними ООН, у Росії без піклування батьків залишилися близько 740 тисяч дітей. За останні 20 років американці всиновили майже 60 тисяч російських дітей.
XS
SM
MD
LG