Доступність посилання

ТОП новини

Опозиційні депутати знову спробують декриміналізувати «статті Тимошенко»


Сергій Сас
Сергій Сас
Київ – Опозиційні депутати наполягають на розгляді Верховною Радою у п’ятницю питання декриміналізації статей Кримінального кодексу, за якими засуджені Юлія Тимошенко і Юрій Луценко. Мається на увазі «законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України з метою забезпечення міжнародно-правових зобов’язань України». За включення його до порядку денного проголосувала в четвер більшість народних обранців. Водночас, як повідомив Радіо Свобода заступник голови фракції Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» Сергій Сас, парламентський комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності не підтримав такий законопроект.

– На чому саме наполягає опозиція – що саме має бути декриміналізованим, нагадайте.

Це 364-а, 365-а статті Кримінального кодексу щодо приведення українського законодавства у відповідність із європейськими стандартами. На необхідності такого кроку наполягали європейські інституції
Сергій Сас
– Це 364-а, 365-а статті Кримінального кодексу щодо приведення українського законодавства у відповідність із європейськими стандартами. На необхідності такого кроку наполягали європейські інституції.

– В усіх цих подіях навколо ув’язнення Юлії Тимошенко що може змінити позицію чинної української влади? Можливі варіанти, що екс-прем’єра все-таки звільнять? Або через декриміналізацію статей, або іншим шляхом?

– Дуже хотілося б, щоб здоровий глузд зрештою прийшов і гарячі голови, які свого часу допустили чи сприяли, чи хотіли, щоб Юлія Володимирівна перебувала за ґратами, переконалися, що це є політичне переслідування, це є репресії.

– Тимошенко оголосила про акцію непокори. І як це може вплинути на її долю та взагалі на розвиток політичних подій в Україні?

– Вона намагається черговий раз привернути увагу до того, що відбувається з нею у цьому лікувальному закладі.

– Ця увага буде прикута, як Ви вважаєте?

Приниження, знущання над Тимошенко постійне – це триває рік і сім місяців. Це надзвичайно важко
Сергій Сас
– Ми робитимемо все можливе, щоб вона була прикута. Думаю, увага вже прикута. І в Україні, і міжнародних інституцій. Повірте, приниження, знущання над Тимошенко постійне – це триває рік і сім місяців. Це надзвичайно важко. Хоча повинен сказати, що різні люди по-різному ставляться до цієї ситуації. На засіданні парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (Сергій Сас – член цього комітету – ред.) голосували щодо можливості розгляду цього питання, і більшість в нашому комітеті не підтримала таку пропозицію.
Володимир Олійник
Володимир Олійник

Як повідомив заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутат від Партії регіонів Володимир Олійник, у випадку зняття кримінального переслідування за перевищення службових повноважень чиновники будуть проявляти свавілля стосовно громадян. «Тому цього категорично не можна робити», – переконаний він.

Прийняття закону про декриміналізацію буде шкодити загальним інтересам держави. Більшість членів комітету проголосувала за те, щоб не підтримати законопроект про декриміналізацію
Володимир Олійник
Також парламентарій додав, що суть кримінальної статті 364 повністю збігається з нормами, що задекларовані в Конвенції ООН проти корупції. «Тому прийняття закону про декриміналізацію буде шкодити загальним інтересам держави», – наголосив Володимир Олійник. «Більшість членів комітету проголосувала за те, щоб не підтримати законопроект про декриміналізацію. Представники опозиції знову імітують дії на звільнення Юлії Тимошенко, але фактично не бажають цього», – стверджував депутат-регіонал.

Парламентський комітет із питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності очолює депутат від «Батьківщини» Андрій Кожем'якін. Але більшість у ньому належить Партії регіонів (8 депутатів).
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG