Доступність посилання

ТОП новини

Ліки не дорожчають, а «ціни коливаються»


В Україні «не спостерігається стабільної тенденції підвищення цін на ліки, відбувається лише коливання цін, причому як у бік підвищення, так і в бік зниження, стверджують у МОЗ.

Гіпертоніки можуть купити «7 діючих речовин» дешевше

Міністерство охорони здоров’я намагається через реалізацію спеціального пілотного проекту зробити ліки доступнішими для гіпертоніків. У державному бюджеті передбачено 156 мільйонів гривень на відшкодування аптекам знижки, яку вони надають хворим на гіпертонію, що прийшли з рецептом лікаря.



Як пояснила Радіо Свобода Тетяна Думенко, директор департаменту раціональної фармакотерапії Державного експертного центру МОЗ України, за пілотним проектом «відшкодовується лише 7 діючих речовин, але вони представлені на ринку цілою низкою (понад 250 назв) лікарських засобів».

Лікар вказує у рецепті лише діючу речовину, а провізор вже пропонує низку препаратів з різною ціною. Покупець вибирає препарат й «сплачує різницю між ціною відшкодування й фактичною ціною».

Тетяна Думенко наголосила, що на реалізацію цієї програми впливає активність пацієнтів і лікарів. Якщо пацієнти запитуватимуть, а лікарі роз’яснюватимуть – скористатися знижкою зможе велика кількість людей.

Пацієнти ж скаржаться на те, що не всі аптеки готові брати участь у пілотному проекті, а також на те, що до переліку ліків, складеного МОЗ, не увійшли оригінальні препарати для хворих на гіпертонію, обтяжену ішемічною хворобою серця. Головні ж нарікання стосуються того, що переважна більшість препаратів, що містять визначені МОЗ діючі речовини, і так є недорогими і знижка в 1 чи 2 гривні нічого істотно не змінює.

Аспірин за 10 гривень

Журналіст Радіо Свобода придбав в одній з столичних аптек аспірин, випущений у Лубнах Полтавської області за ціною 10 гривень в стандартному упакуванні. Між тим середня ціна ацетилсаліцилової кислоти (аспірину) в Україні коливається в межах 2 гривень.



Половина виробників лікарських засобів змінювала ціну на аспірин, але це були незначні коливання – «не у рази, а у невеликих відсотках», розповіла Тетяна Думенко, директор департаменту раціональної фармакотерапії Державного експертного центру МОЗ України. Іншими словами, Лубенський виробник ліків істотно не піднімав ціну на свій аспірин.

Тетяна Думенко наголосила, що ціна препарату залежить не лише від виробника, а ще й від дистриб’ютора та аптеки.

Мукалтин, ранітидін, панкреатин

Тетяна Думенко також заперечила, що в Україні заборонено продавати три популярні препарати – мукалтин, панкреатин, ранітидин.

«Стосовно цих препаратів не було прийнято регуляторних актів, щодо заборони продажу. Йдеться лише про вилучення з обігу певних серій цих препаратів й певних виробників з метою контролю якості, а не усіх цих препаратів. Це звичайна процедура контролю якості», – сказала Тетяна Думенко.


  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG