Доступність посилання

ТОП новини

Голову НБУ обрано легітимно, але Раді слід було застосувати повну процедуру – Калєтнік


Голову Національного банку України Ігоря Соркіна обрано на цю посаду легітимно, але Верховна Рада мала розглядати це питання не за скороченою, а за повною процедурою, наголошує перший заступник спікера парламенту Ігор Калєтнік.

«На думку Компартії те, що обрання нового керівника НБУ проходило за скороченою процедурою, – неправильно. Кожного разу, коли Верховна Рада розглядає кадрові призначення такого рівня, обговорення кандидатури і голосування повинні проходити за повною процедурою Щоб народні депутати мали можливість поставити запитання претенденту на посаду голови Національного банку, почути його детальну програму і плани в монетарній політиці», – цитує Калєтніка (член президії ЦК КПУ), його прес-служба в суботу.

Водночас він наголосив: «Але при всьому цьому можна сказати, що країна отримала легітимно призначеного Верховною Радою України керівника Нацбанку. Відповідні норми і процедури регламенту були дотримані повністю».

Верховна Рада на ранковому засіданні 11 січня призначила главою НБУ Ігоря Соркіна, що виконував обов’язки голови центробанку з кінця грудня 2012 року. За таке рішення проголосував 231 депутат, зокрема, 187 представників фракції Партії регіонів, 31 – фракції КПУ і 13 – позафракційних. Під час голосування відбулося кілька бійок між регіоналами і опозиціонерами на місцях. Опозиціонери розмістилися біля місць регіоналів для того, щоб, за їхніми словами, контролювати їхнє персональне голосування. Після голосування представники опозиції заявили, що деякі депутати фракції Партії регіонів голосували більше ніж на одному депутатському місці і, таким чином, персональне голосування забезпечено не було.
XS
SM
MD
LG