Доступність посилання

ТОП новини

Янукович заглиблюється у внутрішню еміграцію (огляд преси)


Київ – Віктор Янукович заглиблюється у внутрішню еміграцію, стверджує «Український тиждень». Він нечасто їздить за кордон, уже понад рік не проводить прес-конференцій. Навіть усередині країни пересувається обережно: як з’ясувалось, упродовж 2010–2012 років Президент жодного разу не відвідав Волинську область. Утім, на нещодавні свята вирішив надолужити: поїхав-таки на Волинь, і не просто з робочим, а з прочанським візитом. Взагалі, як зауважує видання, релігійно-містичний пафос під час економічних негараздів і згортання свобод не є якимось особливим ноу-хау Віктора Януковича. Реванш у 2010-му тільки поглибив показну побожність Януковича: візити на Афон, навчання мудрості у старців, ритуальні поцілунки з найвищим духовенством. Іміджеві дивіденди для глави держави сумнівні, зауважує тижневик, та й церкві не найбільш виграшний бонус. Адже до священиків на мерседесах долучився володар Межигір’я, котрий повчає, як треба стійко зносити життєві негаразди, затягуючи паски, та ще й, вочевидь, схиляючись перед волею влади, бо ж вона «від Бога». Про це наголошується в статті «Лжепророк. Про релігійні «осяяння» Януковича».

Про причини, чому україномовні громадяни в людних місцях часто переходять на російську, розмірковує дописувач «Дзеркала тижня». Він переконаний, що серед основних причин – страх бути не сприйнятими. Щоправда, в переважній більшості цей страх прикривається «толерантним ставленням до співрозмовника». Тож і трапляються ситуації, коли двоє українців, не знаючи про україномовність одне одного, можуть спілкуватися російською, пояснюючи це «ввічливістю». Поруч зі страхом іде відчуття меншовартості, підсвідоме усвідомлення другосортності. Це результат багаторічної маніпулятивної політики. Тих, хто не піддавався експерименту, були винищені. Інші – асимілювалися й набрали подоби жертви. Образ жертви і досі живе у свідомості більшості українців, переконаний автор.

Дослідження французьких медиків підтверджують те, що підозрювали давно, – більше половини усіх наявних у продажу ліків загальною вартістю мільярди доларів можуть бути неефективні, а то й зовсім шкідливі. Як стверджує тижневик «Кореспондент», в українських аптеках рецептурні препарати замість лікарів призначають фармацевти, які не мають на це ніякого професійного права, переконаний експерт видання. Однак справжньою катастрофою світового масштабу за останні роки стало зловживання антибіотиками. Витрати, пов'язані зі зростаючою стійкістю хвороб до антибіотиків, щорічно обчислюються у 5 мільярдів доларів у США і 9 мільярдів євро в Європі. Через кілька десятиліть людство ризикує виявитися беззбройним у війні з хвороботворними мікроорганізмами, попереджають експерти у статті «Плацебо за мільйон».

Через переслідування владою українські політики і громадяни тікають з країни і облаштовують життя за кордоном. Тижневик «Фокус» розшукав шість найвідоміших біженців і поговорив з ними про тимчасове помешкання, нову роботу і плани повернутися на батьківщину. Публікація називається «Помаранчева еміграція».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG