Доступність посилання

ТОП новини

В операції в Малі беруть участь уже 750 військових Франції – президент


Французькі морські піхотинці готуються до відправлення на північ Малі на військовому аеродромі біля столиці Бамако, фото 14 січня 2013 року
Французькі морські піхотинці готуються до відправлення на північ Малі на військовому аеродромі біля столиці Бамако, фото 14 січня 2013 року
Президент Франції Франсуа Олланд заявив сьогодні, що в воєнній операції його країни в західноафриканській державі Малі проти тамтешніх ісламістів беруть участь уже 750 французьких військових.

За його словами, число французьких учасників операції тимчасово зростає, але вони передадуть відповідальність військовим африканських держав якнайшвидше.

Приєднання до операції африканських сил очікується не менш як через тиждень, додав при цьому Олланд.

Він також заявив, що нові повітряні удари по повстанцях-ісламістах минулої ночі «досягли своєї мети».

Учора Рада безпеки ООН висловила підтримку воєнній операції Франції в Малі, яка раніше була французькою колонією.

Учора ж міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан повідомляв, що малійські повстанці, попри спільний наступ проти них французьких і малійських військ, відбили в урядових сил іще одне місто і наблизилися до столиці Бамако.

Франція на прохання влади Малі наприкінці минулого тижня ввела до цієї країни своїх військовослужбовців, скориставшись із резолюції Ради безпеки ООН. Там раніше санкціонували введення до Малі спеціальних міжнародних сил під проводом африканських держав і за підтримки європейських та інших держав світу – AFISMA («Міжнародна місія підтримки під африканським керівництвом у Малі»). Ближчим часом до французів мають приєднатися військові інших африканських країн.

Майже дві третини території Малі на півночі цієї держави нині контролюють радикальні ісламісти. Їхні угруповання, частина яких пов’язана з терористичною мережею «Аль-Каїда», практично повністю взяли на себе контроль над регіоном після того, як у першій половині минулого року відбили цю частину країни в урядових сил спільно з повстанцями народу туарегів. Туареги спершу односторонньо проголошували там свою «державу Азавад», але потім відмовилися від цього, коли ісламісти відібрали в них контроль над регіоном.
XS
SM
MD
LG