Доступність посилання

ТОП новини

Той, хто очолює ОБСЄ, має бути прикладом позитивних зрушень – Геращенко


Київ – Міністр закордонних справ України Леонід Кожара сьогодні у Відні офіційно представить пріоритети й програму головування України в ОБСЄ. Експерти відзначають, що Україна має шанс посилити свій міжнародний авторитет, зробивши внесок у врегулювання міжнародних конфліктів на території впливу організації. Водночас вони нагадують, що тепер України опиниться в центрі уваги європейської спільноти, а тому влада повинна зійти зі шляху згортання демократії і зробити реальні кроки, що підтвердять європейський її вибір.

Головування України в Організації з безпеки і співробітництва в Європі повинно сприяти поверненню держави на демократичний шлях розвитку, а також процесу євроінтеграції України, заявила у коментарі для Радіо Свобода депутат від УДАРу Ірина Геращенко.

За право головувати в ОБСЄ Україна боролася з 2005 року, але очолила в той час, коли її репутація, імідж, міжнародні рейтинги послаблені.
Ірина Геращенко

«За право головувати в ОБСЄ Україна боролася від 2005 року, але очолила в той час, коли її репутація, імідж, міжнародні рейтинги послаблені. Визнано, що наша країна упродовж минулого року втратила у питаннях демократії. Той, хто очолює цю організацію, має бути прикладом позитивних зрушень у регіоні. Києву потрібно посилити власний авторитет у регіоні. Як це зробити? В першу чергу, відмовившись від вибіркового правосуддя, продемонструвавши повагу до прав людини, провівши реформу судової системи, ухваливши виборчий кодекс», – зауважила Геращенко.

Регіонали дотримуватимуться вимог ОБСЄ?

У Партії регіонів також сподіваються на зміцнення міжнародного реноме України, обіцяють дотримуватися стандартів та вимог ОБСЄ. Про це Радіо Свобода розповів член парламентського комітету з питань євроінтеграції, регіонал Антон Кіссе.

«По-перше, це величезна довіра до нашої держави, по-друге, це можливість для того, щоб ми підтвердили свій статус у Європі та й у світі. І дуже хотілося б, щоб ми виконували обов’язки, покладені на нашу державу на високому рівні, що ми обов’язково зробимо», – заявив Кіссе.

Україна має допомогти вирішити Придністровський конфлікт – Чалий

За повідомленням Міністерства закордонних справ, серед пріоритетів українського головування в ОБСЄ є питання врегулювання тривалих конфліктів на території організації, зміцнення режиму контролю над озброєннями і заходів довіри і безпеки.

На думку заступника генерального директора Центру імені Разумкова Валерія Чалого, Україна має шанс зробити позитивний внесок у вирішення Придністровського конфлікту.

«Нині створюються сприятливі умови для того, щоб створити певний клімат і почати процес під час головування. Це, скоріше, пов’язано з певними змінами у самих Молдові та Придністров’ї. Очевидно, що для цього потрібна і більш компромісна позиція Росії. Якщо зважати на сигнали, які надійшли після зустрічі міністрів закордонних справ Росії Сергія Лаврова та України Леоніда Кожари про те, що тут є певне розуміння з обох сторін, то можна сподіватися, що це буде певним поштовхом до розвитку позитивного вирішення ситуації», – зазначив у коментарі для Радіо Свобода Чалий.

Будемо звертати на себе увагу власною невідповідністю – Толкачов

Утім, для посилення власного авторитету Україні буде замало участі у врегулюванні міжнародних конфліктів, зауважив у розмові з Радіо Свобода голова Європейської асоціації українців Олексій Толкачов.

На контрасті ми можемо лише погіршити власний імідж. Іноді краще відсидітись десь у затишку.
Олексій Толкачов

«Якби ми могли заявити лідерство, принаймні ідейне, у якихось проектах, то це б позитивно вплинуло на формування нашого іміджу. З другого боку, через головування в ОБСЄ, якщо ми будемо не дуже відповідати якимось демократичним чи іншим стандартам, ми будемо кожного разу звертати на себе увагу власною невідповідністю. Тут на контрасті ми можемо лише погіршити власний імідж. Тож іноді краще відсидітись десь у затишку», – наголосив Толкачов.

Україна вперше опинилася на місці головуючої країни в ОБСЄ, змінивши 1 січня 2013 року Ірландію. Головування в організації триває один рік, а головою є міністр закордонних справ відповідної країни. У сферу відповідальності головуючого входить координація роботи інститутів ОБСЄ, подання організації, а також забезпечення запобігання конфліктів і криз у регіоні.

Раніше МЗС України називало серед основних пріоритетів головування України в ОБСЄ захист прав і свобод людини у межах впливу організації.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG