Доступність посилання

ТОП новини

Ще один суд перегляне виплати Росії за боргами ЄЕСУ


Вищий господарський суд України у понеділок розгляне касайційну скаргу Кабміну на ухвалу Апеляційного господарського суду Києва, який залишив у силі рішення про виплату урядом боргів корпорації ЄЕСУ перед Міноборони Російської Федерації, повідомляє УНІАН.

Раніше Міноборони Росії звернулося до Господарського суду Києва з приводу виплати урядом України 3,1 мільярда гривень за боргами корпорації ЄЕСУ. Російська сторона вимагала залучити як відповідача, крім Кабміну, Держказначейство. Цей борг, як стверджують у Міноборони Росії, утворився наприкінці 1990-х років, коли ЄЕСУ на чолі з Юлією Тимошенко не виконала гарантовану урядом Павла Лазаренка угоду 1997 року про поставки корпорацією ЄЕСУ продукції для російського оборонного відомства.

У свою чергу, представник ЄЕСУ в суді заявив, що листи Лазаренка юридично не є державною гарантією, а ЄЕСУ не змогла виконати поставки в повному обсязі через тиск з боку державних органів України.

19 вересня 2012 року Госпсуд Києва частково задовольнив позов Міноборони Росії, зобов’язавши Україну виплатити російській стороні 3,113 мільярда гривень. Проте 25 вересня представник Кабміну оскаржив дане судове рішення. Також апеляції на це рішення подали Держказначейство і ЄЕСУ. Скарги були об’єднані в одне провадження. 3 грудня Апеляційний господарський суд Києва залишив у силі рішення про виплату боргів. 17 грудня Україна подала касаційну скаргу до Вищого господарського суду на рішення Апеляційного господарського суду Києва. Раніше Генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив, що Україна вже почала сплачувати Росії борг ЄЕСУ.
XS
SM
MD
LG