Доступність посилання

ТОП новини

Проект річної програми співпраці Україна-НАТО презентували у Брюсселі


Брюссель – У штаб-квартирі НАТО у понеділок презентували проект української Річної національної програми співробітництва України та Північноатлантичного союзу на 2013 рік. За словами голови делегації, директора департаменту міжнародної безпеки та роззброєння при МЗС Олександра Александровича, документ викликав чимале зацікавлення представників альянсу, які, у свою чергу, висловили цілу низку побажань. Зокрема, внести до нього посилання на рекомендації ОБСЄ після останніх парламентських виборів та описати пріоритети України під час головування у цій організації.

Відносини України та НАТО ось уже чотири роки вибудовуються на основі щорічних національних програм. У понеділок делегація України на чолі з директором департаменту міжнародної безпеки та роззброєння МЗС України Олександром Александровичем, представниками Мін'юсту, Міноборони, Мінсоцполітики та інших відомств узяли участь у засіданні Комітету з питань політики та партнерства України і НАТО, де й презентували проект на цей рік.

Як заявив у Брюсселі Александрович, у сфері практичної співпраці з альянсом незабаром відбудуться деякі зміни. Насамперед, у структурі річних національних програм та в способі ухвалення національних координаторів із питань партнерства із НАТО.

У представників альянсу, тим часом, було чимало побажань щодо, практично, кожного із п’яти розділів проекту річної національної програми на 2013 рік, яка, власне, відображає реформування усіх сторін українського суспільства.

Виборчі рекомендації ОБСЄ і реформа судів

Як сказав Радіо Свобода Олександр Александрович, пропозицій було чимало. З огляду на те, що у питаннях виборчого процесу НАТО, зазвичай, опирається на Раду Європи та ОБСЄ, цього разу також до частини річної програми, де йдеться про виборче законодавство, присутні на презентації попросили внести посилання на рекомендації ОБСЄ, оприлюднені після останніх парламентських виборів.

Щодо частини програми, де йдеться про зовнішню політику України, з боку НАТО лунали рекомендації описати пріоритети офіційного Києва під час цьогорічного головування в ОБСЄ.

Представники НАТО також цікавилися, чи можна найближчим часом очікувати ухвалення концепції реформ українських Збройних Сил та стратегічного оборонного огляду. Саме ці питання будуть у порядку денному наступного засідання Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони.

Під час обговорень проекту річної програми також ішлося про правову систему України, при цьому представники Північноатлантичного союзу запитували, якими будуть подальші кроки української влади на шляху її реформування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG