Доступність посилання

ТОП новини

У Киргизстані демонстранти вимагали справедливого суду над опозиціонерами


У Киргизстані близько 500 прихильників опозиційної партії «Ата-Джурт» («Батьківщина») мітингували сьогодні в селищі Кара-Кульджа на півдні країни, вимагаючи справедливого суду для лідерів партії, звинувачених у підбурюванні до масових заворушень і «спробі силового захоплення влади».

Суд над трьома депутатами парламенту Киргизстану, лідерами партії «Ата-Джурт» Камчибеком Ташиєвим, Садиром Джапаровим і Талантом Мамитовим, який почався і був відразу відкладений півтора місяця тому, має продовжитись у столиці Бішкеку післязавтра.

Ташиєв заявив на процесі, що не визнає себе винним, інші двоє не встигли зробити своїх заяв.

Камчибека Ташиєва, Садира Джапарова і Таланта Мамитова затримали на початку жовтня минулого року після сутичок у Бішкеку близько тисячі демонстрантів із правоохоронцями. Мітингувальники закликали тоді націоналізувати найбільшу компанію, що розробляє родовище золота в Киргизстані; Ташиєв приєднався до демонстрантів і закликав їх скинути уряд.

Камчибек Ташиєв, колишній міністр надзвичайних ситуацій у владі скинутого президента Киргизстану Курманбека Бакієва, був одним із кандидатів на президентських виборах рік тому і здобув третє місце. Він очолює опозиційну до нинішньої влади партію «Ата-Джурт» націоналістичного спрямування, яка об’єднує перш за все прихильників Бакієва, переважно з регіону Джалал-Абада та інших частин півдня Киргизстану.
XS
SM
MD
LG