Доступність посилання

ТОП новини

Угода з Shell: крок до енергонезалежності чи загроза екології?


Київ – Уряд України схвалив проект угоди з компанією Shell, яка братиме участь у видобутку нетрадиційного (зокрема, сланцевого) газу в Юзівському родовищі. Підписання угоди може відбутися вже сьогодні, 24 січня: принаймні, такий прогноз зробив днями прем’єр Микола Азаров. Він майбутнім підписанням угоди задоволений. Натомість екологи нагадують: газ видобувається методом, який може становити для населення певну небезпеку.

Керівництво Харківської і Донецької областей, на території яких розташоване Юзівське родовище, погодили проект угоди про розподіл видобутого газу в середині січня. У середу проект схвалили і в Кабінеті Міністрів.

До роботи у Юзівському родовищі долучиться компанія Shell: спільно з підприємством «Надра Юзівська» вона шукатиме і – в перспективі – видобуватиме нетрадиційний газ, а саме – газ зі щільних порід. Водночас чи відбудеться церемонія підписання угоди саме 24 січня, як це прогнозував прем’єр Микола Азаров, не підтвердили ані в Міненергетики, ані в самій компанії Shell.

Радіо Свобода зв’язалося з прес-службою останньої в середу ввечері. Там сказали: мовляв, доки не настало те саме 24 січня, говорити про церемонію підписання зарано.

Далекоглядний проект

Тим часом в уряді вже порахували, що промислова розробка Юзівського родовища може за 10 років дати Україні додатково 8–10 мільярдів кубометрів газу на рік. Директор енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар натомість радить поки що цифрами не зловживати.

Підписання угоди про розподіл продукції в цьому плані є важливим, щоб проект стартував
Михайло Гончар
«Проект розрахований на 50 років. Думаю, що поки що не варто називати будь-які цифри, якими нас намагаються вразити урядовці, оскільки більш-менш серйозне підґрунтя для цього з’явиться років за 5, коли буде виконаний цикл пошуково-розвідувальних робіт. Підписання угоди про розподіл продукції в цьому плані є важливим, щоб проект стартував», – зазначив експерт.

Михайло Гончар вважає, що видобуток нетрадиційного газу на території України означатиме для країни поступову відмову від закупівлі дорогого російського блакитного палива.

Щодо кошторису, то, за попереднім планом, лише на етапі геологічного вивчення планується залучити понад півтора мільярда гривень інвестицій. Промислова розробка коштуватиме орієнтовно 30 мільярдів.

Вода перестане бути питною?

Аналізуючи можливий прихід в Україну компаній Shell і Chevron, головний редактор «Дзеркала тижня» Юлія Мостова виділяла низку причин, із яких робота із видобутком нетрадиційного газу має цікавити насамперед українських високопосадовців.

Діяльність в Україні таких впливових компаній може означати покращення місця держави у кредитних рейтингах, увагу до неї інших великих інвесторів, а також полегшення переговорів із МВФ.

Однак схвалення такого енергетичного проекту всередині України є далеко не одноголосним. Екологи кажуть, що з огляду на те, що газ видобуватимуть методом гідророзриву, наслідки для навколишнього середовища і населення прилеглих до родовища територій можуть бути не надто райдужними.

Експерт Національного екологічного центру Олексій Василюк пояснює: під час видобутку сланцевого газу та газу щільних порід у пробурену свердловину закачують спеціальний хімічний розчин, який руйнує породу і вивільняє газ. Ця хімічна речовина, наголошує еколог, є дуже токсичною.

Розчин на якомусь етапі потрапить в артезіанські води
Олексій Василюк
«Розчин лишається у свердловині і тій порожнині, яку він звільнить глибоко під землею. Звідти – завдяки тиску і ґрунтовим водам – з часом він підійматиметься на поверхню. На якомусь етапі він потрапить в артезіанські води – ті водоносні горизонти, які ми зараз вважаємо, єдиними безпечними і гарантовано чистими», – розповідає він.

Раніше стало відомо, що юристи харківського осередку всеукраїнського об’єднання «Свобода» планують оскаржувати у суді рішення облради щодо схвалення проекту угоди з Shell – через потенційну шкоду довкіллю.

Експерт: антисланцеву кампанію проводять конкретні сили

У самій компанії Shell закиди у нехтуванні вимогами екологічних норм відкидають. Там запевняють, що вживають усіх заходів для того, аби видобуток газу був максимально безпечним.

Спростовує побоювання й експерт Михайло Гончар. «Поки що, я думаю, що це результат невігластва певних політичних сил і заангажованості інших сил, зацікавлених у збереженні за Україною статусу-кво як головного імпортера російського газу», – каже він.

Прем’єр Микола Азаров, обговорюючи цими днями з іноземними ЗМІ перспективу видобутку в Україні нетрадиційного газу, наголосив: мовляв, йому прикро, що видобуток альтернативного палива досі не погодили у Львівській та Івано-Франківській областях.

Там до видобутку має долучитися компанія Chevron. Однак донині обласні ради, більшість у яких складають депутати-свободівці, проект угоди не схвалили.

Більше того: народний депутат від ВО «Свобода» Ірина Сех обіцяла ні за що не допустити видобуток сланцю на Львівщині. За словами Ірини Сех, перед тим, як видобувати сланці в Олеському родовищі, варто було з’ясувати всі можливі екологічні ризики та отримати гарантії того, що мешканцям Львівщини збережуть безпечне довкілля.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG