Доступність посилання

ТОП новини

Україна є об’єктом брудної газової війни – Тодійчук


Київ – 4 грудня Президент України Віктор Янукович їде до Туркменистану. Мета візиту – участь у засіданні Ради глав держав СНД. За словами керівника Адміністрації Президента Сергія Льовочкіна, учасники мають обговорити найактуальніші питання багатосторонньої співпраці, зокрема, в гуманітарній, економічній та соціально-політичній сферах. Фахівці ж вважають, що під час неформальних спілкувань не обійдеться і без обговорення питань енергетики. Поки що українським урядовцям не вдавалося домовитися про відновлення експорту туркменського газу. Водночас і зараз на поступки очікувати не варто. Ввесь призначений для експорту туркменський газ нині закуповує російський «Газпром» і Росія зробить все можливе, щоб залишитися монополістом на українському ринку. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук.

– Чи йтиметься про енергетику під час нинішнього візиту Януковича до Туркменистану і чи варто очікувати якогось поступу?

Росія не має зацікавленості в тому, щоб туркменський газ збільшувався в обсягах через Україну, тому що вони від цього отримають збитки
– Швидше за все, що так. Для України є і залишається газове питання найбільш важким. Разом з тим, за туркменський газ іде боротьба в першу чергу із Росією. Тому що, з одного боку, Росія, найімовірніше, зробить усе, щоб зберегти за собою монополістські позиції на українському газовому ринку, тому що газ – найбільш прибутковий для Росії в Україні. З іншого боку, Росія на сьогодні має дефіцит газу при виконанні своїх контрактів, раніше підписаних, іншими словами, Росія без туркменського газу сьогодні не може виконати своїх контрактних зобов’язань щодо інших країн. Тому надій на великі поступки мало. І якщо навіть йтиметься мова, то, швидше за все, це підтримка, наприклад, бізнесу пана Фірташа. Тому що він щорічно все-таки якимось чином досягає домовленостей про закупівлю газу і в Туркменистані, і в Узбекистані, і в Казахстані. Цей газ має пройти через територію Росії, щоб дістатися України, тому, очевидно, ці газові перемови будуть іти далі. Але в цьому питанні я є песиміст, тому що Росія не має зацікавленості в тому, щоб туркменський газ збільшувався в обсягах через Україну, тому що вона від цього отримає збитки. І ми знаємо, що є геополітичні завдання перед Росією щодо України.

– Як на переговори з Росією вплине скандал довкола укладення угоди про створення консорціуму інвесторів проекту LNG-термінал?

Ми на початку такої масштабної і брудної війни проти всіх, хто може прийти зі своїм газом на український ринок. Тут і термінал LNG, і реверсне використання української газотранспортної системи, і сланцевий газ
– Росіяни просто отримали подарунок у цьому питанні. Я думаю, що росіяни на відміну від нас, українців, були готові до певних помилок з українського боку. Тому що ми бачимо, як активно заповнилися мас-медіа всіх держав навколо нас щодо цієї події. Я думаю, що треба чекати тисків з боку Росії і компроматів різного роду існуючих і штучних, тому що знов-таки Росія бореться за збереження свого положення монополіста на українському ринку. Але українці мали б на це зважити раніше і не припускатися таких помилок. Я думаю, що ми на початку такої масштабної і брудної війни проти всіх, хто може прийти зі своїм газом на український ринок. Тут і термінал LNG, і реверсне використання української газотранспортної системи, і сланцевий газ, я думаю, що активізуються і «зелені», які будуть опікуватися Україною, з тим, щоб не допустити видобутку газу зі сланцю.

– Керівництво України заявляє про перспективи скорочення імпорту російського газу (у 2013 році до 18 мільярдів кубів, за умови, що у контрактах передбачено 52). Як Росія реагуватиме на це і якими аргументами українська сторона переконуватиме «Газпром»?

Є умови в контракті між Україною та Росією 2009 року, де прописано, що у випадку разючих змін на ціновому ринку сторони переглянуть умови формування ціни. І тому я не виключаю, що Україна себе почуває спокійно
– Думаю, що Росія боротиметься за те, щоб Україна купувала якомога більше газу, тому що, дійсно, це найбільш прибутковий ринок для Росії. Разом з тим, Росія теж не йде на поступки щодо зміни ціни на газ. Не жорсткі, але є умови в контракті між Україною та Росією 2009 року, де прописано, що у випадку разючих змін на ціновому ринку сторони переглянуть умови формування ціни. І тому я не виключаю, що Україна себе почуває спокійно, бо коли Росія звернеться до суду, то Україна матиме і свої контраргументи щодо перегляду цієї формули.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG