Доступність посилання

ТОП новини

Вечори французького божевілля – на екранах України


Київ – До уваги кіноманів божевільні закохані, невмирущі панки і сімейні чудовиська. У Києві та Одесі стартував фестиваль «Вечори французького кіно». Загалом планують показати п’ять стрічок. Одну з них – романтичну комедію «Психи» – українські глядачі побачать раніше, ніж французькі.

«Вечори французького кіно» відкриваються музичною комедією «Любов на кінчиках пальців» – про очікування, амбіції і… чемпіонат зі швидкісного машинопису, участь в якому змінює все життя головної героїні.

Взагалі, чотири з п’яти демонстрованих на фестивалі фільмів – це комедії, зауважує один із організаторів, директор компанії «Артхаус трафік» Денис Іванов. За його словами, це найкраще з того, що на сьогодні робить Франція.

Французи навчилися експортувати свій гумор. На локальних європейських ринках комедії сприймаються найкраще, тож не дивно, що вони звернули увагу на цей жанр
Денис Іванов
«Французи навчилися експортувати свій гумор, – вважає Денис Іванов. – На локальних європейських ринках комедії сприймаються найкраще, тож не дивно, що вони звернули увагу на цей жанр. Слід зізнатися, завжди були в ньому сильні, відкривши його для себе значно раніше, аніж Голівуд».

Окрім «Любові», на фестивальних екранах покажуть фільм «Велика вечірка» про французьких панків і кризу середнього віку, сімейний трилер «Рай чудовиськ» та алкокомедію «Шерех кубиків льоду» із оскароносним Жаном Дюжарденом у головній ролі. А стрічку «Психи» українські глядачі зможуть побачити навіть раніше, аніж французи – там вона виходить у прокат лише через кілька місяців.

Французькі стрічки завжди дуже схвально приймають в Україні, а цього року організатори фестивалю намагалися показати різнобічність тем, до яких звертаються режисери, відійти від «проторених шляхів», говорить очільник Французького інституту Ерік Тозатті. За його словами, сьогодні можна вже говорити про співпрацю між кінематографістами обох країн – днями завершується робота над спільним з Україною фільмом «Параджанов».

Франція і Україна уклали угоду про спільну роботу над стрічкою. Це буде фільм про Сергія Параджанова. І ми сподіваємось показати його у Каннах
Ерік Тозатті
«Минулого року Франція і Україна були серед держав, що уклали угоду про спільну роботу над стрічкою. Це буде фільм про Сергія Параджанова. І ми сподіваємось показати його у Каннах, ну, і звичайно, на фестивалі в Одесі», – зазначає Ерік Тозатті.

Українці долучились до створення фільму про Параджанова

На відкритті «Французьких вечорів» у Києві був і один із двох режисерів «Параджанова» та виконавець головної ролі Серж Аведікян. Він зізнався Радіо Свобода, що не намагався скопіювати Сергія Параджанова, оскільки це неможливо, однак пробував прожити ті моменти, про які йдеться у фільмі, подивитись на них із погляду людини двадцять першого століття:«Що означало бути вільним художником, коли навколо тебе тоталітаризм? Як воно – бути режисером, який хотів знайти свій стиль, відмінний від соціалістичного реалізму? І що це означає тепер, сьогодні».

Стрічка буде готова у середині березня, прогнозує режисер. Зйомки проходили в Україні, Грузії і Франції за участі чотирьох країн. Зараз триває робота над звуком.

Фестиваль «Вечори французького кіно» проходить в Києві уже увосьме. Стрічки фестивалю можна буде бачити аж до березня на екранах столиці та восьми інших міст.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG