Доступність посилання

ТОП новини

Чи допоможе Україні нова програма МВФ?


Київ – 29 січня до України прибуває місія Міжнародного валютного фонду, яка має розпочати переговори про надання українському уряду кредиту за новою програмою «stand by», повідомляють представники МВФ в Україні.
Поновлення позик МВФ, які Україна перестала отримувати з весни 2011 року, нині є дуже важливим для підтримки фінансової стабільності, вважають як експерти, так і представники влади. Втім, чимало фахівців стверджують, що українська влада може не побачити дешевих міжнародних кредитів, доки не припинить судового переслідування опозиції.


Місія МВФ перебуватиме в Україні до 12 лютого, повідомив постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр. Український Прем’єр-міністр Микола Азаров висловив сподівання, що переговори будуть конструктивними, і Україна невдовзі отримає нову програму кредитування «stand by».

Співпраця з МВФ є не зайвою для підтримки фінансової стабільності в Україні, однак головна користь від неї в іншому, заявив Радіо Свобода депутат-регіонал Владислав Лук’янов.
Нам потрібна конструктивна співпраця з МВФ для того, щоб засвідчити європейський західний вибір України
Владислав Лук’янов
«Нам потрібна конструктивна співпраця з МВФ для того, щоб засвідчити європейський західний вибір України, продемонструвати конкретні кроки до євроінтеграції й дати позитивний сигнал закордонним інвесторам. З іншого боку, ми перебуваємо у непростій фінансовій ситуації. Ми дуже багато сплачуємо російському «Газпрому» за блакитне паливо, а відтак, потребуємо додаткових фінансових ресурсів»,– вважає депутат.

На думку Владислава Лук’янова, Україна довгий час обходилася без траншів МВФ, і, попри песимістичні прогнози, зменшувала видатки державного бюджету і зберігала фінансову стабільність.

Кредит МВФ не усуне причин фінансової дірки – Пинзеник

З іншого боку, за словами колишнього міністра фінансів та віце-прем’єра Віктора Пинзеника, Україна має неефективну економіку й продовжує жити в борг. Підтримка МВФ є важливим, але недостатнім засобом для подолання цієї проблеми, каже Віктор Пинзеник.

Поточні зобов’язання України є такими, що вона не може не позичати далі
Віктор Пинзеник
«Поточні зобов’язання України є такими, що вона не може не позичати далі. МВФ у даному разі допомагає справитися з поточним борговим навантаженням, але він не усуває причину фінансової дірки. Фонд дає кошти під певні умови. Які? Вони стосуються причин «дірки», – наголосив Віктор Пинзеник. – Якщо їх не усунути і шукати, в кого позичити, я проти такого позичання. Якщо ж паралельно усуваються причини фінансових проблем, тоді кредитування МВФ має сенс».

Вимагатимуть підвищення цін на газ та зменшення максимальних пенсій – Устенко

Україна потребує кредиту МВФ через те, що її золотовалютні резерви суттєво зменшилися, а дефіцит бюджету минулого року перевищив 5% від обсягу валового внутрішнього продукту, вважає виконавчий директор Фонду Блейзера в Україні Олег Устенко.

Причину ж проблем держбюджету він вбачає у дефіциті пенсійного фонду та бюджету НАК «Нафтогаз». А відтак експерт очікує, що МВФ вимагатиме в України реформ саме у цих напрямках: більш вільного курсу гривні, зменшення максимальних пенсій до рівня 8 тисяч гривень на місяць, наповнення пенсійного фонду з податків на розкіш та підвищення внутрішніх цін на газ, а паралельно – підняття закупівельної ціни на блакитне паливо українського видобутку. За цих умов шанси отримати кредит МВФ є високими, прогнозує Олег Устенко.

Є декілька позитивних новин: МВФ вірить в Україну – адже прибуває його місія. Друге – в цій місії переважно нові обличчя, відтак домовлятися з ними буде легше
Олег Устенко
«Є декілька позитивних новин: МВФ вірить в Україну – адже прибуває його місія. Друге – в цій місії переважно нові обличчя, відтак домовлятися з ними буде легше. З іншого боку, конкуренція за кошти МВФ посилилася через труднощі світової економіки. І нині головними претендентами на його транші є не Україна, а держави, які належать до Євросоюзу», – наголосив експерт.

Формально Міжнародний валютний фонд вимагатиме від України лише оздоровлення економіки. Однак реально можливість отримання його кредиту пов’язана з політичною ситуацією в Україні, вважає політолог Олександр Палій.

«Була заява Держдепартаменту США три місяці тому, про те, що МВФ може відреагувати на той факт, що в Україні діє вибіркове правосуддя. Це свідчить про те, що хоч формально МВФ не залежить від Сполучених Штатів, але реально жодне серйозне рішення без їхньої згоди не приймає, бо США має достатньо голосів у фонді для використання «права вето». Друга вимога, про яку мав би говорити МВФ після оздоровлення економіки, – це боротьба з корупцією».

Олександр Палій наводить неофіційні підрахунки, за якими частка «відкатів» у сфері державних закупівель перевищує 50%. Оскільки обсяг цих закупівель становить близько 300 мільярдів гривень на рік, то сума «відкатів» є більшою і за бюджетний дефіцит, і за найбільший транш, який МВФ коли-небудь надавав Україні. Тому фахівці вважають головною умовою подолання Україною боргової залежності не так дешеві кредити МВФ, як подолання корупції у владі.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG